Najavljeni prosvjedi

Tišina bacila glazbenu industriju u BiH na koljena

Svi važni glazbeni događaji i festivali, koncerti i turneje pomjereni su ili otkazani, što nosi sa sobom određene posljedice.
Kultura / Glazba | 29. 04. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvođači, tonci, tehničari, menadžeri i drugi radnici u glazbenoj industriji u Bosni i Hercegovini našli su se u nezavidnoj poziciji još na početku pandemije virusa korona, brojni su ostali bez posla i primanja, a situacija se nije promijenila ni do danas.

Glazba nikako da krene

Glazbenicima u Republici Srpskoj službenom odlukom Republičkog štaba za izvanredne situacije RS zabranjeno je javno nastupanje i izvođenje glazbe uživo od 20. listopada, a njihovim kolegama u FBiH odlukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od polovice rujna prošle godine.

"Sve polako nastavlja da radi, samo glazba nikako da krene. Za adekvatne sam mjere, ali uz adekvatna rješenja. Potrebno je da se otvori mogućnost nastupanja glazbenika u lokalima, makar s ograničenim brojem prisutnih, jer time će se sve pokrenuti i ljudima će se vratiti volja za dalje", rekao je banjalučki glazbenik Dragan Moconja za Nezavisne.

Dodao je da su svi važni glazbeni događaji i festivali, koncerti i turneje pomjereni ili otkazani, što nosi sa sobom određene posljedice te da je ljudima bitno da se što prije glazba vrati na scenu.

Sarajevski glazbenik Mirza Salković naglašava da je surova činjenica da se glazbenici nalaze u vrlo teškoj situaciji.

"Više od 80 posto prihoda glazbenika dolazi od nastupa uživo, a već duže vrijeme ta mogućnost je uskraćena. Mislim da će biti još gore kad sve ovo jednom opet krene jer su, pored glazbenicima, i ugostitelji i organizatori na rubu egzistencije. Glazbenici traže načine za preživljavanje, stvaranje nove glazbe također iziskuje mnogo novca, dakle, i to je trenutno skoro pa nemoguće. Međutim, kažu da nakon svakog mračnog doba dođe renesansa i ja se uzdam u to", rekao je Salković za "Nezavisne".

On je objasnio da je ljudima dosta životnih ograničenja i da, uz ovakvu situaciju, tek sada svi počinju da shvaćati pravu vrijednost glazbe i samo jednog glazbenog nastupa uživo.

Glazbenik i producent Marin Bošnjak ispred "Mostar Rock Schoola" navodi da glazba nikada ne može biti zabranjena, to mogu biti samo nastupi.

"Najviše pate radnici u glazbenim produkcijama. Postoji opravdan strah i da će glazbenici izgubiti 'kondiciju' i osjećaj za nastupe, a gotovo sam siguran da će uticati na kreativni rad. Glazbenici će ubrzo doći u fazu da prodaju svoje instrumente da bi opstali, a na čemu ćemo onda stvarati glazbu kada sve ovo prođe", pita se Bošnjak.

Banjalučki glazbenik Đurica Štula objašnjava da je ovim mjerama stožera glazbena industrija naročito pogođena, ali za one koji se bave autorskim radom ovaj period je bio plodno tlo za stvaranje nove umjetnosti i glazbe, pa tako i za bend "Sopot", čiji je član.

"Vidjet ćemo što nas čeka u narednom periodu, u drugim državama su već najavljeni neki festivali, nadam se da ćemo se i mi ugledati na njih i da ćemo također imati ubrzo priliku za to, naravno, uz poboljšanje mjera i cijepljenje", zaključio je Štula.

Najava prosvjeda

Iz Udruženja estradnih izvođača i stvaralaca "Muzička scena" iz Republike Srpske nedavno je poslan dopis Republičkom štabu za izvanredne situacije, nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Srpske, sa zahtjevom za ukidanje mjere kojom je zabranjen rad glazbenicima u ugostiteljskim objektima.

Oni u priopćenju navode mogućnost kontinuiranih mirnih prosvjeda ukoliko do 30. travnja ne dobiju odgovor na zahtjev.

Kopirati
Drag cursor here to close