Bljesak na licu mjesta

The Cult protresao Šalatu: Ian i ekipa i dalje imaju ono nešto

Kultura / Glazba | 29. 06. 2017. u 12:48 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dovoljno vam je vruće da vas još mi dušimo s naslovima tipa 'The Cult oduševio Mostarce' pa onda i nećemo – jer The Cult je oduševio Zagrepčane.

Zagrebačka scena ovog je ljeta posebno vruća, pri čemu ne mislimo na očajnu sparinu, goru od čapljinske – u samo prva dva dana ovog tjedna Zagreb Rockfest je u hrvatsku metropolu doveo nekoliko bandova za koje je vrijedilo prevaliti skoro milju kilometara u oba smjera.

Na Šalati su nam rekli da je prva večer bila žestoka, da su Prophets Of Rage poprilično ražestili raju, ali nas nešto nije ni bilo briga – nit' smo bili nešto ljuti, nit smo njih došli vidjet/čut. Nismo doduše došli vidjet/čut ni Hard Time i M.O.R.T., ali eto, oni su svejedno izašli na binu koja im je bila malo povelika, a mi samo čekali trenutak kad će reć' 'mi odošmo, saće Cult.'

Uvijek je neizvjesno ono iščekivanje headlinera nakon nastupa predgrupa, znate da vas pravi zvuk tek treba pogoditi, a The Cultov inicijalni udar bio je očekivano odmjeren – nikako nepotrebno preglasan, a opet snažan i jasan. 

Uveli su kako uvode čitavu turneju, sa 'Wild Flower', oprali nakon toga sa 'The Rain', a nekako nam se učinilo da su se zagrijali i opustili tek sredinom set liste – ajmo reć negdje oko 'Sweet Soul Sister' i 'Nirvane'.

Ian Astbury je, kao i uvijek, bio taj koji je razbio led. Preuzeo je odgovornost u vrhu napada i bio spona s publikom koja nije bila spektakularno komunikativna, čak ni kada je saznala da su dva člana banda hrvatskog podrijetla (pretpostavljamo od Žepča), a i ovog puta prepoznatljiv je bio potpis Billy Duffyja – u neka doba činilo se da mu band ne treba, na trenutke ni publika. 

'She Sells Sanctuary' ostavljen je za pred kraj večeri, u 'Fire Woman' Astbury je ugradio posvetu Chrisu Cornellu i spretno ugurao pjevljivi refren 'Black hole sun won't you come', a Šalata je utihnula nakon 'Love Removal Machine'.

Kraj druženja tu se nije zbio, jer smo Astburyja zatekli kako dobrih petnaestak minuta čavrlja s fanovima ispred tour busa, nakon čega je pao zaključak da to ne radi baš svaki R'N'R Star pa je kultni The Cult band tu zaradio još par plusova u našim očima. Što se minusa tiče, a eto, mogla je svirka za nekih 5.000 fanova malo duže potrajat, mada treba ih i razumit. 

Prošle godine odsvirali su ukupno devetnaest svirki, a zagrebačka je bila osamnaesta u 2017..., a nije da su svakim danom mlađi k'o mi s Bljeska. 

Kopirati
Drag cursor here to close