Deset godina od smrti

Talentom i odvažnim vokalom rušila je sve rekorde, a tragično je preminula sa samo 27

Svijet glazbe i umjetnosti tog je 23. srpnja 2011. godine na trenutak utihnuo nakon što je vijest o smrti mlade pjevačice postala službena.
Kultura / Glazba | 23. 07. 2021. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije devet godina, preminula je jedna od najvećih glazbenih zvijezda svoje generacije - Amy Winehouse. Bilo joj je samo 27 godina.

Svijet glazbe i umjetnosti tog je 23. srpnja 2011. godine na trenutak utihnuo nakon što je vijest o smrti mlade pjevačice postala službena. U njenom domu na trgu Camden u Londonu, tjelohranitelj ju je pronašao bez svijesti, a do trenutka kada je stigla hitna pomoć, preostalo im je samo proglasiti smrt. Mrtvozornik je presudio da je uzrok smrti bilo trovanje alkoholom.

Rođena 14. rujna 1983., Amy Winehouse bila je poznata po svojoj osebujnoj frizuri, tetovažama, eyeliner-ima, sjevernom londonskom akcentu, odvažnom vokalu i glazbenom stilu koji je uključivao R&B, soul i jazz. Mnogi su je uspoređivali s Ellom Fitzgerald, Billie Holiday i Erykom Badu, čudeći se zrelosti njenog glasa kada je tek napunila 18. godina.

Nagrade 

Svoj debitantski album 'Frank' Amy je izdala 2003. godine, a u Velikoj Britaniji odmah je zauzeo visoko treće mjesto. Kritika ga je odlično primila, a bio je nominiran i za nagradu Mercury Prize. Dostigao je platinasto izdanje.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Amy Winehouse Foundation (@amysfoundation)

Njen drugi studijski album, 'Back to Black', ujedno joj je bio i posljednji, a riječ je o albumu koji joj je donio čak pet Grammy nagrada. S tim uspjehom Winehouse je postala prva britanska pjevačica koja je osvojila pet Grammyja, uključujući i one za najbolju novu pjevačicu, najbolju snimku te najbolju pjesmu godine.

Album 'Back to Black' povezao ju je s DJ-em i producentom Markom Ronsonom, koji je kasnije postao jedan od njenih najbližih prijatelja. Amy i Mark, zajedno sa Salaamom Remijem, cijeli su album producirali u samo pet mjeseci. Ubrzo nakon izlaska, album je dospio na sam vrh svih glazbenih top ljestvica u Velikoj Britaniji te je postao jedan od najprodavanijih albuma, s 1,85 milijuna prodanih primjeraka. U SAD-u je album 'Back to Black' došao na sedmo mjesto Billboardove top 200 ljestvice.

Prvi singl s albuma 'Rehab' postao je jedna od najprepoznatljivijih i izvođenijih Amynih pjesama, a opisao je njenu borbu s ovisnostima o alkoholu i drogi. Časopis Times proglasio ju je najboljom pjesmom 2007. godine. Pjesma 'Valerie' potvrdila je njenu glazbenu veličinu te joj osigurala visoko mjesto u svjetskoj glazbenoj industriji.

Video: Amy Winehouse - Rehab

Na dodjeli nagrada Ivor Novello 2008. godine, Winehouse je postala prva glazbenica koja je primila dvije nominacije u kategoriji najbolje pjesme - za glazbu i riječi. Osvojila je nagradu za pjesmu 'Love is a Losing Game', a bila nominirana za pjesmu 'You Know I'm Not Good'.

Dokumentarac 'Amy Winehouse - The Girl Done Good: A Documentary Review' pušten je u prodaju 14. travnja 2008. godine, a sadržavao je intervjue sa svima onima koji su je poznavali od djetinjstva i koji su joj pomogli u stvaranju karijere.

Posljednji projekt

Winehouse i njen producent Salaamom Remi 2009. godine započeli su s pripremom novih materijala. Studio Island tvrdio je da će novi album izaći do 2010. godine, a jedan od njegovih predsjednika Darcus Beese rekao je: "Čuo sam par demo pjesama koje su me oborile s nogu".

U srpnju 2010. Amy je novi album najavila za 2011. godinu, iako je Mark Ronson tada tvrdio da nisu niti započeli sa snimanjem. Njezina posljednja glazbena snimka bio je duet s američkim pjevačem Tonyjem Bennettom za njegov posljednji album 'Duets II' koji je izdan 20. rujna 2011. godine. Njihov singl 'Body and Soul' objavljen je 14. rujna 2011. godine na MTV-u i VH1-u, na dan kada je pjevačica trebala proslaviti svoj 28. rođendan.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Amy Winehouse Foundation (@amysfoundation)

Posljednji put na pozornici, Amy je nastupila 20. srpnja 2011. godine, tri dana prije no što je preminula.

Prije pet godina, vijeće Camden Towna postavilo je njen kip na Camden tržnici, u neposrednoj blizini mjesta gdje je živjela.

Osim uspješne glazbene karijere, Amy je medijske stupce punila i epizodama iz svog privatnog i ljubavnog života. Privatni skandali mlade pjevačice uglavnom su se vezali uz njene ovisnosti, ali i ljubavne partnere. Tako su je paparazzi jednom prilikom uhvatili s dečkom Alexom Clareom, kako hodaju ulicom prekriveni masnicama i krvlju.

Video: Amy Winehouse - You Know I

U braku je bila s Blakeom Fielder-Civilom, a njima bliske osobe tvrdile su da je njihov odnos bio sve samo ne pozitivan. Blake je navodno uveo Amy u svijet heroina i kokaina, kada je ionako već bila teška ovisnica o alkoholu. Razveli su se 2009. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close