Bregović

Suživot je jedini put za čovječanstvo

Bregović u filmu pojašnjava da se naziv koncerta odnosi na tri kulturološka načina sviranja violine - kršćanski, židovski i orijentalni...
Kultura / Glazba | 22. 08. 2019. u 09:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mali dokumentarni film o 3 pisma" naziv je dokumentarca s potpisom glazbenika Gorana Bregovića prikazanog u srijedu u kinu Cinema City u okviru 25. Sarajevo Film Festivala, koji donosi priču o nastanku ideje i kompozicija za koncert "Tri pisma iz Sarajeva" čiju će izvedbu publika moći čuti u subotu, 24. kolovoza na Bijeloj tabiji.

To dokumentarno ostvarenje vodi gledatelja kroz priču o nastanku skladbi za koncert kroz susret Bregovića s nekoliko istaknutih svjetskih glazbenika, razradi ideja te konačnoj premijernoj izvedbi koncerta listopada 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis, uz pratnju "L'Orchestre national d'Île de France".

Bregović u filmu pojašnjava da se naziv koncerta odnosi na tri kulturološka načina sviranja violine - kršćanski, židovski i orijentalni, uz pratnju zbora i orkestra, koja donose potpuno različit stil i emociju u glazbi.

Ostvarenje je obogaćeno i pričom autora o rodnom gradu Sarajevu, kadrovima mjesta koja su obilježila njegovo djetinjstvo i početak karijere, te njegovom odlasku u Pariz prije početka rata.

Po završetku filma publici se poklonio Bregović, odgovarajući na pitanja publike i selektorice Dokumentarnog programa Rade Šešić, napominjući da je dokumentarac urađen isključivo za Sarajevo Film Festival te da neće biti prikazan nigdje drugo.

Video: GORAN BREGOVIĆ - "Three Letters From Sarajevo"

Osnovna je misija koncerta "Tri pisma iz Sarajeva", navodi on, pronijeti ideju da u 21. stoljeću ljudi moraju shvatiti da je suživot u različitosti nužnost i jedini put za čovječanstvo, a ujedno donoseći jedinstvenu ljepotu spoja različitih kulturoloških specifikuma.

Podvlači da je upravo Sarajevo jedno od rijetkih mjesta u svijetu u kojem u istom trenutku odzvanjaju crkvena zvona i glas mujezina s munara, naglasivši da je ljepota tog preklapanja i spajanja uvijek osnova njegovih koncerata.

Govoreći o suvremenim pravcima elektronske glazbe, on smatra da su se oni konačno vratili riječima, ocjenjujući da su one ljudskom biću neophodne kako bi prenijeli neku ideju. Podsjeća tako da se u Sarajevu 70-ih godina čitala poezija i da je imala jednak broj publike kao i današnji koncerti ili filmovi.

Za razvoj glazbenog pravca u vlastitoj karijeri od rock benda "Bijelog dugmeta" do koncerata u pratnji zbora i orkestra navodi da je to prirodni put, ocjenjujući da je kao mlad "nosio pelene, a sada kao odrastao nosi pantalone" te da rock glazbenici zapravo uvijek teže vječno ostati tinejdžeri, što bi i sam bio da nije bilo rata u BiH.

Na Bijeloj tabiji će uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije sa zborom i orkestrom Gorana Bregovića nastupiti vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gosti u programu je izvorna grupa "Sifet & Mehmed" iz Živinica.

Nakon premijernog izvođenja, koncert "Tri pisma iz Sarajeva" izvođen je u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta - u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chile, Meksiko City, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišenjevu, Sydneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skopju.

Kopirati
Drag cursor here to close