Slavljenik

Sretan rođendan - Đorđe Balašević napunio 63. godinu života

Kultura / Glazba | 11. 05. 2016. u 19:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu kao sin oca Jovana i majke hrvatsko-mađarskoga podrijetla, Veronike Elvire Matilde Balašević, rođene Dolenec. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno.

Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, djed je onda promijenio ime u Balašević. Studirao je zemljopis, jer, na prijemnim ispitima nije bilo matematike.

U srednjoj školi htio je postati nogometaš, ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muhe u sobi inspirirala ga je skladati svoju prvu pjesmu 'Otkud muva'.

Balašević se priključio jugoslavenskoj skupini 'Žetva' i s njima snimio singl 'U razdeljak te ljubim'. 1978. godine napušta skupinu 'Žetva' i osniva vlastitu, nazvanu 'Rani mraz', navodi se na Wikipediji.

Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom 'Moja prva ljubav'. Tada se skupini priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom 'Bora Čorba' koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, (Riblja čorba).

Nakon 1979. počinje Balaševićevo razdoblje. 1980. godine je služio vojni rok, a u tom periodu je uspio napisati tekste za pjesme Zdravka Čolića i Srebrnih krila. Sa skupinom 'Rani mraz' izveo je dvije najpopularnije pjesme poput 'Priča o Vasi Ladačkom' i 'Život je more'. 1982. godine napušta skupinu 'Rani mraz' i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Prvi samostalni album izdao je iste godine i nazvao ga 'Pub' za kojeg je dobio mnoge pohvale. Krenuo je na samostalnu turneju Jugoslavijom i održao koncert u Beogradu, koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru sljedećih godina. Sljedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i "gurnule" Balaševića ka slavi. Proglašen je odličnim tekstopiscem i izvođačem. Album 'Bezdan' iz 1986. godine donio mu je mnogo nagrada i dobio je velike pohvale.

Za vrijeme rata objavljuje album 'Jedan od onih života' s pjesmama zbog kojih biva prešutno zabranjen na većini radio stanica. U pjesmi 'Krivi smo mi' izravno napada sve tadašnje vođe rata, a pjesmu 'Čovek sa mesecom u očima' posvećuje nekoliko godina prije palom Vukovaru. Nakon rata objavljuje album 'Naposletku'.

Sa svojim albumom 'Devedesete' Balašević ismijava srpskog vođu u ratu Slobodana Miloševića pjesmom 'Legenda o Gedi Gluperdi', a pjesmom 'Devedesete' ismijava nove "vođe" i njihovu politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close