Perspektivni bend

Smooth Groove bend: Mladi mostarski glazbenici koje je spojila ljubav prema jazzu

''Nas šest dijelimo ljubav prema glazbi i svaki dan naučimo nešto novo, jedni od drugih ili od velikih umjetnika, glazbenika''
Kultura / Glazba | 18. 11. 2017. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza imena Smooth Groove stoji šest mladih glazbenika iz Mostara koja je ljubav prema jazz glazbi spojila. Bend čine: Toni Lesko za bubnjevima, za gitarom Nedim Kurtović, a na bass gitari Josip Zovko. Prave elemente jazza u bend donosi Ante Šunjić koji svira klarinet i saksofon, te Marko Palameta s klavirom i vokal benda Josip Palameta.

Kako je nastao jazz bend

‘’Ideja Smooth Groove-a se javila prije dvije godine, kada smo Toni i ja pričali o tome kako bismo željeli okupiti ekipu koja bi svirala ovako lijepu glazbu. I jesmo, okupili smo se, ali ne u točno ovom sastavu. Krenuli smo s radom, međutim, svakodnevne obaveze nam nisu dopuštale  da se posvetimo tome kako treba. Početkom 2017. godine Mostar Rock School, na čelu s Orhanom Maslom i predavačima su napravili smjer u školi kojeg je činilo 20-ak polaznika koji su se, uz pomoć predavača, upoznavali s jazz glazbom. Dolascima na probe, promjenama formacija bendova, dobrih ljudi i glazbenika, ova ekipa, kasnije nazvana Smooth Groove je ‘kliknula’ i krenula s radom neovisno o tom projektu’’, rekao je za Bljesak.info vokal benda Josip Palameta.

Video: Odrada pjesme ''The girl from Ipanema''

Palameta dodaje kako ‘’jazz, kao žanr na ovim prostorima je zastupljen više nego što nas narod zna, ali ipak, u odnosu na ostale žanrove spada u manjinu. Nas šest dijelimo ljubav prema glazbi i svaki dan naučimo nešto novo, jedni od drugih ili od velikih umjetnika, glazbenika''.

Tako momci ovog mladog mostarskog benda prate rad jazz glazbenika poput Vasila Hadžimanova, Matije Dedića, Krune Levačića i drugih koji, kako tvrde Grooveovci, i dalje stvaraju svoju glazbu ali na svjetskom nivou.

Prvi samostalni koncert

Smooth Groove je početkom studenog ove godine u Galeriji kraljice Katarine Kosače održao prvi samostalni koncert gdje su željeli svojim sugrađanima predstaviti sav trud i zalaganje, ali i upoznati ih s ljepotom ove grane glazbe, iako, priznaju, imaju još dosta toga za naučiti. Glazbenici nisu krili iznenađenje o posjećenosti koncerta koji je, tvrde, premašio njihova očekivanja.

‘’Kroz koncert smo svi osjetili da nam publika uzvraća emociju koju smo se trudili poslati s bine. Osobno, kroz koncert sam se osjećao kao da sam u dnevnom boravku, u krugu troje ljudi, a ne 300’’, rekao je Palameta za Bljesak.info, dodajući kako se u svoje osobno ime, ali i u ime Smooth Groove-a zahvaljuje svima prisutnima na koncertu.

Osim na koncertu u Galeriji, Mostarci su mlade jazziste mogli ranije poslušati na završnom koncertu Mostar Rock School-a u Omladinskom kulturnom centru Abraševiću.

Također na istom mjestu nastupili su kao predgrupa Vasil Hadžimanov Bandu gdje su, kako tvrde ‘’od tog benda u jednom danu naučili jako puno''. Istinski su zahvalni što su imali priliku nastupiti prije njih, te se   nadaju da će ponovno surađivati s tim vrhunskim glazbenicima.

Grooveovci će sljedeći nastup održati na otvorenoj sceni Šetnice Nikole Šubića Zrinjskog, 30. prosinca 2017. godine. Tada će ponovno Mostarcima predstaviti svoj rad, gdje će dijeliti pozornicu s prijateljima iz Floridusa, Tale Qualea, Blues Caravana i Master Ega.

‘’Ovakav skup različitih žanrova, a iste ljubavi prema glazbi je grijeh propustiti, pa se nadamo velikom odazivu ljudi’’, rekli su uoči nadolazećeg koncerta, a ostalih koncerata imaju u planu, no o datumu ne žele još govoriti.

Od budućih aktivnosti Smooth Groovea, rekli su kako će se uskoro moći uživati u izvedbama benda na YouTube-u, a u suradnji s BONK studio i Marinom Bošnjakom ubrzo će javnosti predstaviti nove obrade svjetskih hitova.

Kopirati
Drag cursor here to close