Krajem srpnja, svi u Stolac

SMART fest 2021: Vinko Ćemeraš i Who See početkom kolovoza stižu u Stolac

Članove Udruge ''Inicijativa'' Stolac već pet godina za redom vrijedno rade kako bi svojim posjetiteljima u Hercegovini ponudili nešto drukčije od uobičajenog, nešto posebno i urbano
Kultura / Glazba | 30. 06. 2021. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek niste odlučili gdje provesti dio ljetnih praznika? Na pravom ste mjestu –krajem srpnja počinje SMART Fest, a početkom kolovoza u Stocu sviraju Vinko Ćemeraš & Talvi Tulli i Who See.
StreetArt radionicom, promocijom Foto monografije i koncertom navedenih grupa ''SMART Fest'' Stolac ove godine proslavit će svoj mali jubilej, a ove godine festival će trajati tri dana – 30. srpnja do 1. kolovoza.

Članove Udruge ''Inicijativa'' Stolac već pet godina za redom vrijedno rade kako bi svojim posjetiteljima u Hercegovini ponudili nešto drukčije od uobičajenog, nešto posebno i urbano, a u prilog tome ide i činjenica da iz godine u godinu sve veći broj ljudi posjećuje Stolac.

Program i sadržaj festivala

SMART Fest spaja glazbu, kulturu, uličnu umjetnost i film u gradu na Bregavi.
Svima je već poznato kako se ovaj festival održavao u lipnju, no zbog pandemije organizatori su održavanje festivala prebacili za srpanj. Kraj srpnja, točnije 30. i 31. srpnja te 1. kolovoza rezervirani su za ovogodišnji SMART Fest.

Tradicija festivala je da započne StreetArt radionicom, pa će to biti praksa i ove godine. U petak, 30. srpnja održat će se navedena radionica koju će realizirati nekoliko umjetnika sa područja Hercegovine, a u toj radionici sudjelovat će učenici Srednje škole Stolac. StreetArt radionica za cilj ima promoviranje ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja će ukrašavanjem pročelja i zidova, grad na Bregavi pretvoriti u galeriju na otvorenom.

Drugog dana festivala, 31. srpnja, na nekropoli stećaka Radimlja, održat će se promocija foto monografije ''Priča napisana svjetlom'', Marka Slike Raguža, mladog stolačkog umjetnika i člana UG ''Inicijativa'', a ova fotomonografija je ujedno i prvi izdavački projekt Udruge.

Monografija je napisana jezikom kojim se njezin autor najbolje koristi - jezikom svjetla, kompozicije i boje, jezikom fotografije. Nekoliko stotina stranica monografije ispunjeno je vrhunskim fotografijama te dobro poznatim, ali i izrazito zanimljivim nepoznatim informacijama o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima općine Stolac.

Raguž je kroz ovu monografiju sjedinio ljubav prema fotografskoj umjetnosti koju gaji od najranijih dana sa ljubavlju prema svom gradu. Kroz zadnjih petnaestak godina marljivo je radio i bilježio samo njegovom oku vidljive posebnosti, a plod tih dviju ljubavi i požrtvovnog rada je sjedinjen u ovu foto monografiju. Nastale fotografije će kroz godine koje dolaze biti vjerodostojan svjedok minulih vremena i važan dokument grada Stoca. Monografija na 128 stranica i donosi pregled najljepših motiva Stoca kroz četiri godišnja doba.

Predstavljanje monografije bit će upriličeno na nekropoli stećaka Radimlja, koja je jedan od osnovnih Markovih motiva, s početkom u 20:00 sati.

Pripremite udobne cipelice za kraj festivala

Nakon streetart radionice i promocije monografije na redu je zabavni dio. Za kraj festivala u Stolac stižu Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli te Who See. Oni će svirati u nedjelju, 1. kolovoza u središtu grada s početkom u 21:00 sat.

Vinko Ćemeraš, mladić iz susjedne Čapljine, zajedno sa svojim bandom Talvi Tuuli nastupit će u Stocu. Protekla 2020. godina bila je u mnogočemu posebna za vinka. Osim što je pobijedio u showu The Voice Hrvatska, objavio je svoj album prvijenac pod nazivom ''Na Putu''.

Njihov album je ostavio pozitivne dojmove i među publikom i među glazbenom kritikom, dosegnuo Top listu najprodavanijih domaćih izdanja, te je Vinku Ćemerašu & Talvi Tuuli donio nagradu Porin u kategoriji „Najbolji album rock glazbe“ dok je sam bend ostvario i nominaciju u kategoriji „Novi izvođač godine“! Također, Vinko Ćemeraš je osvojio Cesaricu s pjesmom Pelin i med te nominacije dviju medijski priznatih nagrada, onu za „Zlatni studio“ te za „Večernjakova ružu“.

Nakon što Vinko i Talvi Tuuli zagriju publiku svojim izvedbama, na binu će se popeti grupa ''Who See'' iz Crne Gore.

Dinamični hip-hop duo, koji čine Noyz i Dedduh, dolazi izravno sa pjene Jadranskog mora. U glazbenoj igri su od 2000. godine, kreatori su četiri albuma (upravo se radi na petom), vlasnici više regionalnih nagrada /MTV EMA Adria Act (2012), MTV Double Platinum Award (2012), MTV Double Platinum Award (2013), MAC (2019/2020) i sudionici na svim relevantnim glabenim festivalima u regiji.

Publika u Stocu plesat će na najpoznatije hitove: ''Đe se kupaš'', ''Reggaeton Montenegro'', ''Bar-Bari'', ''Nemam ti kad'', ''Nije preša'', ''Naselje'', ''Daj ga na gas'', ''Pucacina po Budvi'', ''Amo popit po pivo'', ''Igranka...''

SMART Festival je nastao kako bi svi oni željni dobre zabave vruće ljetne dane ove godine proveli u gradu na Bregavi!

Kopirati
Drag cursor here to close