Prvi i jedini put

Sjećate li se? Prije 32 godine Jugoslavija je bila pobjednik Eurovizije

Tog dana na Euroviziji je svijetu predstavljen jugoslavenski rock.
Kultura / Glazba | 06. 05. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 32 godine, 6. svibnja 1 u subotu Jugoslavija se našla u fokusu svjetske javnosti zbog krajnje neočekivanog ishoda još tada veoma uglednog takmičenja za pjesmu Eurovizije održanog u Lausanni u Švicarskoj.

Pobjedu za Jugoslaviju tada je odnijela grupa Riva, koju su činili Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić, s pjesmom "Rock Me". Nagradu im je uručila Celine Dion koja je pobijedila na Eurosongu godinu ranije.

Tekst pjesme "Rock Me" napisao je Stevo Cvikić, glazbu Rajko Dujmić, a pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskom.

S obzirom na to da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Eurovizija je sljedeće godine održana u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu iako je postojao apel da se ovo popularno natjecanje održi u Zadru, mjestu gdje je Riva i osnovana, prenosi Klix.ba

Tog dana na Euroviziji je svijetu predstavljen jugoslavenski rock, a to je svakako bila odlična prilika za popularizaciju grupe Riva koja je debitirala na festivalu Zagrebfest 1988. s pjesmom "Zadnja suza" čiji je tekst napisala Elmilija Kokoć.

Video: Riva - ROCK ME - Eurosong 1989

Inače se Jugoslavija na Euroviziji natjecala 27 puta, a bila je jedina socijalistička država koja je sudjelovala u tom natjecanju. Tijekom godina, Jugoslaviju su predstavljali izvođači iz pet od ukupno šest republika koje su je činile.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, za vrijeme Jugoslavije ona je imala četiri predstavnika.

Godine 1964. nastupio je Sabahudin Kurt pjesmom "Život je sklopio krug", 1973. Zdravko Čolić pjesmom "Gori vatra", 1976. Ambasadori pjesmom "Ne mogu skriti svoju bol" i 1981. Seid Memić Vajta s pjesmom "Lejla".

Makedonija nije imala svog predstavnika u tom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close