Maestralno

Pijanisti priredili glazbeni spektakl u Čapljini

Koncert je održan u organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu "Akademija" te je okupio brojne zaljubljenike u glazbu.
Kultura / Glazba | 01. 09. 2021. u 22:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljinci su u crkvi sv. Franje Asiškog imali priliku uživati u koncertu pijanista Jakše Zlatara i Alberta Frke.

Foto: Bljesak.info / Pijanisti priredili glazbeni spektakl u Čapljini

Naime, koncert je održan u organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu "Akademija" te je okupio brojne zaljubljenike u glazbu.

Riječ je u uvertiri u "Dane sv. Franje", zaštitnika Grada Čapljine koji se tradicionalno održavaju svake godine. 

Foto: Bljesak.info / Pijanisti priredili glazbeni spektakl u Čapljini 

 

Jakša Zlatar i Alberto Frka

Jakša Zlatar hrvatski je pijanist, psiholog i sociolog. Diplomirao je i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Sveučilišta u Zagrebu (klasa prof. L. Šabana), a također je diplomirao psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Klavir je usavršavao na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu te na brojnim seminarima, između ostalih kod A. Ciccolinija.

Zlatar je autor metodičkih radova, od kojih ističe "metodičku trilogiju": Metodika klavira (1987., 2. prošireno izdanje 2017.), Uvod u klavirsku interpretaciju (1. izdanje 1989., 2. prošireno izdanje 2016.; knjiga je prevedena na engleski, slovenski i albanski) i Odabrana poglavlja iz metodike nastave klavira (2015.).

Alberto Frka počeo je glazbeno školovanje u Glazbenoj školi "Luka Sorkočević" u Dubrovniku ( prof. Radojka Jordanović, prof. Vesna Miletić-Corona).

Prvi solistički nastup s orkestrom imao je s devet godina (Bachov f-mol koncert), a recital s jedanaest godina, a brojne nagrade i nastupi svjedoče o posebnom i iznimnom talentu jednog od najvrsnijih pijanista svoje generacije.

Nakon diplome na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990., odlazi u Pariz gdje diplomira klavir 1993. najprije na Scholi Cantorum, potom 1995. na Ecole normale de musique de Paris u klasi prof. Monique Mercier, te dobiva mjesto asistenta i korepetitora na ovoj akademiji.

Uz sudjelovanje na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima, gdje osvaja prve i druge nagrade, solistički nastupa u Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji i SAD (recital u Carnegie Hall-u 1995.).

U klavirskom duu sa klaviristicom Caroline Lattanzi koncertira širom svijeta, i snima recitale za razne TV-postaje (Arte, La Cinquieme, Mezzo). Glazbeni je savjetnik u uredništvu francuskih muzičkih programa.

Godine 2007. vraća se u rodni Dubrovnik, gdje radi kao korepetitor pri Umjetničkoj školi "Luke Sorkočevića".

Održao je desetke recitala u Hrvatskoj, te niz koncerata komorne glazbe, a među predstojećim koncertima je i onaj u Japanu. Osobito su zapaženi nastupi Klavirskog trija Dubrovnik čiji je član i osnivač. Godine 2013. je magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jakše Zlatara, nakon čega je kod istog profesora upisao poslijediplomski studij.

Kopirati
Drag cursor here to close