Prodavaonica gramofonskih ploča koja održava slavu vinila

Prodavaonica gramofonskih ploča koja održava slavu vinila

Kultura / Glazba | 10. 03. 2019. u 16:22 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da pucketavi zvuk vinila vraća svoju slavu, i pored toga što se mnogima činilo da će s pojavom kompakt diskova otići u zaborav, svjedoče suvlasnici i redovne mušterije jedine prodavaonice gramofonskih ploča u Nišu. Priliku da u njoj sluša ploče imala je i ekipa Anadolu Agency (AA).

Kada je radnja "Vintage shop" pre sedam godina otvorena, oni koji su sumnjali u popularnost gramofonskih ploča predviđali su joj radni vijek od svega nekoliko mjeseci. Međutim, otvaranje takve prodavaonice u Nišu, nakon pauze od dvadesetak godina, privuklo je veliku pažnju ljubitelja glazbe.

Spoj ljubavi i posla

"Možda smo pogodili pravi trenutak kada su ploče počele da se vraćaju i u svetu i kod nas. Ja sam spojio ono što volim i što donosi neki prihod. Do sada smo prodali oko 200 gramofona i na desetine tisuća ploča", kaže jedan od suvlasnika ove prodavaonice Momčilo Cvetković.

Foto: Anadolija / Vlasnik prodavaonice Momčilo Cvetković i kupac Oliver Injac

Prodavaonicu je sa Zoranom Cekićem otvorio nakon što je prestao da radi u Mašinskoj industriji. Ideja da prodaje baš ploče nametnula se prirodno, s obzirom na to da je kod kuće u tom momentu imao privatnu kolekciju od čak 12.000 ploča.

I danas je obogaćuje vrijednim izdanjima, a mnoga od njih, poput ploče "Festival jugoslovenskog džeza Bled" iz 1961. godine ili "Belgrade Blues The Dusko Gojkovic Sextet", koju mu je potpisao sam Gojković, nisu na prodaju.

"Longplejke" i "singlice", koje stoje na rafovima, imaju cijene od desetak do stotinjak eura, a one koje vrijede sklonjene su od očiju svakodnevnih mušterija jer su, kako se očekuje, rezervirane za ozbiljne kolekcionare.

Naslijeđena ljubav

Najčešće mušterije su, priča Cvetković, mladi ljudi koji su ljubav prema vinilu najvjerojatnije naslijedili od roditelja. Kupuju nove i traže popravku starih gramofona. U ponudi su raznovrsni žanrovi, ali najviše se traži glazba s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, ali i jeeza koji u Nišu uvijek ima slušatelje.

Foto: Anadolija / Vintage shop u Nišu

"Pored jeeza, uglavnom jako dobro ide rock muzika ex-Jugoslavije - grupe EKV, Partibrejkersi, Majke, Pankrti... Pogotovo te osamdesete", kaže Cvetković.

Muzika osamdesetih omiljena je i jednom od redovnih kupaca u "Vintage shopu" - odvjetniku Oliveru Injcu koji sebe naziva velikim ljubiteljem gramofonskih ploča i gramofona i jugonostalgičarem.

"Ovdje sam pronašao dosta ploča za kojima sam godinama tragao. Ispunio sam svoje želje da imam komplet, sve albume, na primjer, 'Prljavog kazališta', 'Azre', 'Haustora', 'Divljih jagoda', Olivera Mandića...", kaže Injac.

Suveniri za turiste

Zadovoljan je što je ploča prvo "preživjela" popularnost audio-kaseta sedamdesetih i osamdesetih godina, a nedavno odgovorila na još jedan izazov u nadmetanju s digitalnim zvukom.

"Kada su nastali CD-i, mnogi smo zaboravili na ploče. Međutim, pravde ima i ploča se vratila na velika vrata, bar ja tako mislim. Gramofonska ploča se pokazala kao najbolji, najstabilniji nosač zvuka koji može da traje desetljećima. Ja to znam i po sebi. Imam ploče koje su možda samo koji mjesec mlađe od mene. Od tada i vuče moje druženje i ljubav prema pločama", priča ovaj odvjetnik.

Foto: Anadolija / Ovo je ... gramofon.

Rado govori i o tome da se 1985. prijavio za sudjelovanje na Omladinskoj radnoj akciji u Zagrebu samo da bi mogao da tamo kupi "Jugotonove" ploče kojih u njegovom rodnom Boru gotovo da uopće nije bilo.

Pored stalnih kupaca iz Niša, u radnju svraćaju i strani turisti koji se o radnji informiraju na internetu... Osim za domaća izdanja poznatih stranih izvođača, često su zainteresirani i za narodnu glazbu s balkanskih prostora koju požele da kao suvenir "ponesu" kući. Bilo da kupuju polovne ploče ili nove, uglavnom budu zadovoljni njihovom cijenom koja je znatno niža nego u inozemstvu.

Da je u Nišu popularnost vinila sve veća, pokazuje i to što se u gradu redovno organiziraju burze ploča, u posljednje vrijeme i žurke na kojima DJ-evi puštaju samo glazbu s vinila, a postoji i kafić u kojemu se glazba sluša jedino na gramofonu.

Kopirati
Drag cursor here to close