Tupac Shakur

Prije četvrt stoljeća preminuo je najkarizmatičniji reper

Tog 7. rujna 1996. suvozač bijelog Cadillaca počeo je pucati na automobil u kojem je bio Tupac. Slavni reper preminuo je šest dana kasnije, 13. rujna u bolnici University Medical Centre.
Kultura / Glazba | 13. 09. 2021. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Tupac Shakur preminuo je od posljedica ranjavanja 13. rujna 1996. godine

Tupac Amaru Shakur rođen je 16. lipnja 1971. u Harlemu, dijelu četvrti Manhattan, u New Yorku, Sjedinjene Američke Države, kao sin Afeni Shakur, koja je mjesec dana prije poroda bila puštena iz zatvora zbog ilegalnog djelovanja s Crnim panterama.

Tupac je rođenjem dobio ime Lesane Parish Crooks, ali mu je majka u djetinjstvu ime promijenila u Tupac Amaru Shakur.

Glazbeni uspon doživio je 1991. godine, djelujući pod imenom 2pac. On izdaje svoj prvi album 2Pacalypse Now sa nekoliko originalnih pjesama u sasvim novom stilu zbog socijalne i osjećajne tematike, što je bila prava novost u svijetu repanja.

Više puta se sukobio sa zakonom, a jednom je čak bio optužen da je nasilni i vulgarni sadržaj njegovog albuma naveo jednog dječaka na ubojstvo.

Nakon što je objavio pjesmu Hit 'Em Up u kojoj vrijeđa sve ljude koji su bili protiv njega, tj. reperi s istočne obale SAD-a (Notorious B.I.G, Puff Daddy, Li'l Kim, Li'l Caesar, Mobb Deep, Chino XL), našao se na udaru rivala.

Video: 2Pac - Ghetto Gospel (Official Music Video)

U društvu Suge knighta, vraćajući se sa boksačkog meča na kojem je nastupao Mike Tyson, 7. rujna 1996., suvozač bijelog Cadillaca počeo je pucati na automobil u kojem je bio Tupac.

Tupac je primio četiri metka u prsa, bio je odvezen u University Medical Centre gdje je prebačen na intenzivnu njegu zbog obilnog unutarnjeg krvarenja. Liječnici su na njemu obavili tri operacije, odstranili mu desno plućno krilo, ali Tupac nije izdržao.

Umro je 13. rujna 1996. u istoj bolnici. Ubojice ni dan danas nisu pronađeni zbog nepisanog banditskog pravila: svatko tko surađuje s policijom dobiva titulu cinkaroša. Navodno su počinitelji bili isprovocirani spomenutom pjesmom Hit 'Em Up, te su bili pripadnici bandi sa istočne obale.

Čovjek imenom Orlando Baby Anderson 1996. je navodno ubio Tupaca iz osvete, nakon što su ga članovi reperove bande pretukli. Orlando je i sam ubijen dvije godine kasnije u pucnjavi bandi, negirajući dotad bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Tupaca, a nikada nije bio ni optužen.

"Radi se o tome da je zločin zastario, a ubojice su ionako već mrtve. Nemate koga izvesti pred lice praved pa slučaj ostaje službeno neriješen", objasnio je prije nekoliko godina detektiv Greg Keading koji je u Los Angelesu vodio istragu o ubojstvu Tupaca.

Video: 2Pac - Hit 
Kopirati
Drag cursor here to close