Harlem Hellfighters

Prije 100 godina jazz je došao u Europu

Grupa Harlem Hellfighters svirala je jazz širom Francuske, ali je već poslije prvog nastupa u Nantesu bilo jasno da Europa više nikada neće zvučati isto.
Kultura / Glazba | 12. 02. 2018. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 100 godina, orkestar američke pješadije Harlem Hellfighters održao je prvi koncert jazz glazbe na europskom tlu.

Članovi benda stigli su u Europu kako bi se borili protiv Nijemaca u Prvom svjetskom ratu, ali je njihov dolazak označio i jednu mekšu, kulturnu ofanzivu u ritmu bubnjeva, saksofona i truba, prenosi Srna.

"Kada je bend završio nastup i kad su ljudi burno reagirali uz osmijehe, morao sam reći da je to bilo upravo ono što je Francuskoj bilo potrebno u tom kritičnom trenutku", napisao je član benda Noble Sissle u svojim memoarima.

Video: James Reese Europe the Hellfighters


Grupa Harlem Hellfighters svirala je jazz širom Francuske, ali je već poslije prvog nastupa u Nantesu bilo jasno da Europa više nikada neće zvučati isto.

Tisak je u to vrijeme pisao da je nova glazba "okrenula Francusku naglavačke", a Sissle je napisao da se raširila "klica jazza" i da je pogodila pravu točku.

369. pješadijski puk, kojem su pripadali članovi džez benda, bio je jedan od četiri američke rasno segregirane jedinice koje su se borile pod francuskim zapovjedništvom.

Video: Jim Europe


James Reese Europe je bio prvi Afroamerički časnik koji je predvodio vojnike u jednom ratnom napadu'. Ovaj časnik sastavio je grupu od 40 glazbenika, među kojima su bili "neki od najboljih iz svog vremena". Kada se nisu borili na frontu, svirali su za vojnike i lokalne mještane i "izazivali ludilo" svuda gdje su nastupali.

369. pješadijskom puku dodijeljeno je francusko vojno odlikovanje "Ratni križ" za iskazanu hrabrost.

Kopirati
Drag cursor here to close