Bill Withers

Preminuo legendarni glazbenik, autor nekih od najvećih hitova svih vremena

Ovaj soul glazbenik se proslavio 70-ih godina hitovima "Ain't No Sunshine" i "Lean On Me" koje znaju sve generacije. Poznat je i po pjesmama "Just The Two Of Us", "Lovely Day" and "Use Me".
Kultura / Glazba | 04. 04. 2020. u 00:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Bill Withers 2015. na ceremoniji "Rock and Roll Hall of Fame"

Pjevač Bill Withers preminuo je u 82. godini života, javlja BBC. Tužnu vijest je potvrdila njegova obitelj rekavši da je glazbena legenda umrla u ponedjeljak u svom domu u Los Angelesu od srčanih komplikacija.

"Shrvani smo gubitkom našeg voljenog, predanog muža i oca. Uvijek je bio iskren i svojim radom spajao publiku. Povezivao je ljude međusobnom svojom poezijom i glazbom. Pazio je na svoju privatnost, no njegovo muzičko stvaralaštvo zauvijek pripada svijetu. U ovim teškim vremenima molimo se da njegova glazba ponudi fanovima utjehu i zabavu dok su blizu svojih voljenih", rekli su članovi Billove obitelji.

Inače, soul glazbenik se proslavio 70-ih godina hitovima "Ain't No Sunshine" i "Lean On Me" koje znaju sve generacije. Poznat je i po pjesmama "Just The Two Of Us", "Lovely Day" and "Use Me".

Withers je prestao snimati nove pjesme 1985., no njegov dotadašnji rad je imao velik utjecaj na RnB i hip hop glazbu. Naime, reper Eminem je preradio njegovu pjesmu "Just The Two Of Us" u svom hitu "1997 Bonnie And Clyde", a bend Backsreet Boys "Grandma's Hands" na albumu "No Diggity".

Video: Bill Withers - Ain

Bill je napisao svoju pjesmu "Lean On Me" inspiriran odrastanjem u Slab Forku u Zapadnoj Virginiji koji je poznat po rudnicima ugljena. Naime, Withers je htio istaknuti poruku da uvijek kad su bila teška vremena susjedi bi posuđivali stvari jedni drugima, ali i pružali pomoć, piše Dnevnik.hr.

Hit "Lean On Me" nedavno je postao ponovno aktualan jer su ga povezali s pandemijom koronavirusa. Mnogi ljudi su ju objavljivali u svojim verzijama kako bi poduprli zdravstvene djelatnike i ostale radnike koji su ključni u borbi.

Withers se rodio 4. srpnja 1938. kao najmlađe od šestoro djece. Otac mu je umro dok je još bio dijete, pa su ga odgojile njegova majka i baka.

U glazbeni svijet je ušao prilično kasno, s 29 godina nakon što je devet godina proveo u mornarici. Sam je naučio svirati gitaru između smjena u tvornici za izradu daski za wc za aviokompaniju, a plaću je trošio kako bi si platio vrijeme u glazbenom studiju u Los Angelesu.

Video: Bill Withers - Lean On Me (1973 live)

"Shvatio sam da ne moraš biti virtuozo da bi nešto postigao", rekao je jednom. Za pjesmu "Ain't No Sunshine", koju je snimio 1970., osvojio je svoj prvi Grammy i ostvario milijunsku prodaju. Dvije godine kasnije napravio je hit "Lean On Me" i ponovno imao milijunsku zaradu.

Pjesma se izvodila i na inauguracijama američkih predsjednika Baracka Obame i Bill Clinton.

Iza Withersa je ostala njegova supruga Marcia Johnson koja je s njime vodila njegovu izdavačku kuću na Beverly Hillsu. Kada su odrasla, posao su preuzela njihova djeca, kći Kori i sin Todd.

Bill je prije Marcije bio samo godinu dana u braku s glumicom Denise Nicholas.

Video: Bill Withers - Lovely Day (1988) Original sound Version 1977 Remastered
Kopirati
Drag cursor here to close