Ciao ciao ciao

Predložen zakon o pjesmi Bella Ciao

Predlagači zakona, kako pišu Nezavisne novine pozivajući se na strani tisak, ističu da “Bella Ciao” nije izraz nijedne političke stranke
Kultura / Glazba | 07. 06. 2021. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina članova talijanskog parlamenta iz redova stranaka lijeve orijentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pjesme Bella Ciao, nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. travnja.

Predlagači zakona, kako pišu Nezavisne novine pozivajući se na strani tisak, ističu da “Bella Ciao” nije izraz nijedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pjesmu.

Međutim, prijedlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pjesma Bela Ciao partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Video: BELLA CIAO (Canzone Originale + Testo)

Ranijih godina, podsjeća list, stranke desne orijentacije raspravljale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desne stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotirao proslavu 25. travnja i to javno priopćio.

Bella Ciao je najpoznatija talijanska pjesma i postala je simbol borbe za osobnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim dijelovima svijeta.

Prvi pisani trag o izvođenju pjesme “Bella Ciao” datira iz 1919. godine kada je izvjesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pjesmu svirajući na usnoj harmonici.

Kopirati
Drag cursor here to close