Kako napraviti najveći festival na svijetu

Pola stoljeća od Woodstocka: Problemi, čarolije, čudo i kaos u knjizi

Zašto na Woodstocku nisu nastupali Bob Dylan, Stonesi, Beatlesi, Doorsi?
Kultura / Glazba | 10. 06. 2019. u 15:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja pola stoljeća od održavanja glazbenog festivala Woodstock, glazbena knjižara Rockmark objavila je hrvatski prijevod knjige "Woodstock – kako napraviti najveći festival na svijetu" autora Michaela Langa, koja donosi pogled izbliza u sve okolnosti događaja koji je po mišljenju mnogih promijenio svijet, iz pera njegovog idejnog začetnika, piše Hina.

"Prije pedeset godina, od 15. do 18. kolovoza 1969., održan je glazbeni festival koji je promijenio svijet – Woodstock. Obilježavajući ovu obljetnicu, glazbena knjižara Rockmark predstavlja knjigu idejnog začetnika Woodstocka Michaela Langa, koja ne samo da na 270 stranica donosi sjajne priče iz prve ruke o događajima, nastupima i svemu što se događalo tijekom 'tri dana mira i glazbe', već pruža i pogled u poslovni dio iza stvaranja događaja koji će definirati šezdesete godine prošlog stoljeća", stoji u najavi.

Priča o festivalu započinje njegovim odrastanjem u Bensonhurstu, odlaskom na Floridu gdje organizira Miami Pop Festival, a selidba u Woodstock otvara novo poglavlje u kojem počinje razmišljati o festivalu glazbe i umjetnosti. U taj se pothvat bacio s trojicom partnera, a premda je o Woodstocku napisano mnogo knjiga, Langova pruža pogled "iznutra" na jedan informativan i zabavan način koji će se svidjeti običnim čitateljima, ali i pravim glazbenim znalcima, dodaje se u najavi.

Zašto na Woodstocku nisu nastupali Bob Dylan, Stonesi, Beatlesi, Doorsi?

Uz detaljan prikaz svih problema, čarolija, čuda i kaosa koji su festival pratili do farme nedaleko od Bethela – od tog trenutka legendarnog vlasnika, mljekara Maxa Yasgura – te tijekom svih festivalskih dana (od kiše, blata, prometnog kaosa…), Lang otvara i daje odgovore na mnoga zanimljiva pitanja: Zašto na Woodstocku nisu nastupali Bob Dylan, Stonesi, Beatlesi, Doorsi? Tko je sve od velikih imena odbio pozivnicu? Kakva je veza između Woodstocka i upaljača u zraku na koncertima?

Obogaćena izjavama ključnih osoba, knjiga donosi više od 80 fotografija, kompletne set-liste svih izvođača, te poglavlje što su glavni protagonisti radili nakon najvećeg festivala svih vremena i pomalo gorkog epiloga.

Knjigu je Lang napisao "uz pomoć" Holly George-Warren, a na hrvatskome je objavljena u prijevodu Stjepana Vrečka.

Tim izdanjem glazbena knjižara Rockmark nastavlja niz prijevoda ključnih izdanja iz svijeta glazbe, započet s autobiografijom pjevača Iron Maidena Brucea Dickinsona "Čemu služi ovaj gumb?", nakon čega je objavljena biografija frontmana grupe Queen pod naslovom "Freddie Mercury - život, smrt i nasljeđe" autora Marka Langthornea i Matta Richardsa, te biografija Davea Grohla "Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode" iz pera britanskog glazbenog novinara Martina Jamesa.

Kopirati
Drag cursor here to close