Nakon 71 godine 

Pjesma "Fratelli d'Italia" služeno je postala talijanskom himnom

"Fratelli d'Italia" nakon 71 godine postaje i službeno himnom Italije.
Kultura / Glazba | 16. 11. 2017. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se neće slušati na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Rusiji, nacionalna pjesma "Fratelli d'Italia" nakon 71 godine postaje i službeno himnom Italije.

Talijanski Senat je u srijedu usvojio odgovarajući zakon koji se to regulira, nakon što je prethodno dobio blagoslov u Zastupničkom domu parlamenta Republike Italije. Za razliku od državnoga grba i zastave, talijanska himna do današnjih dana nije bila zakonski regulirana kao najsvečanija nacionalna pjesma.

Inače, himna "Fratelli d'Italia" je u listopadu 1946. godine prihvaćena od strane tadašnje vlade koju je predvodio Alcide De Gasperi. Pjesma je zamijenila kraljevski marš dinastije Savoy, koji je dotad bio himnom ove zemlje.

Autor glazbe talijanske himne je Michele Novaro, dok je tekst djelo domoljubnog književnika Goffreda Mamelija. Komponirana je još 1847. godine.

Zanimljivo je da su ranijih godina neki zastupnici u parlamentu (Parlamento) tražili da se općenito nacionalna himna zamijeni novom pjesmom, jer himnu "Fratelli d'Italia" smatraju previše militantnom i domoljubnom za današnje vrijeme.

Pogotovo je nekima neprikladan dio teksta "Nek' se bojne skupe, Za smrt smo spremni! Italija zove!" Kao što to često biva, i ova je himna napisana u trenucima rata za neovisnost, koji su Talijani, tada kada je nastala, vodili s Austro-Ugarskom carevinom.

U početcima je zapravo bila pjesma ustanika s kojom su bojovnici išli u borbu te su s tom pjesmom na usnama mnogi Talijani i poginuli.

Kopirati
Drag cursor here to close