B. B. King

Od berača pamuka do kralja bluesa

Karijeru je započeo 1951. pjesmom Three O’Clock Blues, prvim u nizu hitova, a međunarodnu slavu stekao je ranih 1960-ih kao idol britanskih rock-glazbenika (Erick Clapton, Mick Jagger); od tada je jedna od vodećih osobnosti svjetske blues-scene.
Kultura / Glazba | 16. 09. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikipedia / B. B. King (Itta Bena, Mississippi, 16. rujna 1925. - Las Vegas, Nevada, 14. svibnja 2015.)

B. B. King (pravo ime Riley B. King), američki blues-pjevač i gitarist rođen je na današnji dan, 16. rujna 1925. u mjestu Itta Bene, Mississippi.

Odrastao na zakupničkoj farmi u delti Mississippija. Bila su to teška vremena za afroamerikance koji su, unatoč ukidanju ropstva, i dalje živjeli na marginama društva. King je kao dječak pjevao u crkvenim zborovima, a kad je imao 15 godina, budući kralj bluesa je kupio svoju prvu gitaru za 15 dolara.

Potkraj 1940-ih radio kao pjevač i disk-jockey na radiostanici u Memphisu, gdje je stekao nadimak Blues Boy (B. B.).

Karijeru je započeo 1951. pjesmom Three O’Clock Blues, prvim u nizu hitova, a međunarodnu slavu stekao je ranih 1960-ih kao idol britanskih rock-glazbenika (Erick Clapton, Mick Jagger); od tada je jedna od vodećih osobnosti svjetske urbane blues-scene.

Video: B.B. King - Three O Clock Blues

Kingov pjevački uspjeh temelji se na sretnome spoju stilova jazza, swinga, gospela i rhythm and bluesa te izvrsnoga glasa velika raspona. U gitari samouk, bio je pod utjecajem blues-gitarista T-Bonea Walkera te jazz-gitarista Djanga Reinhardta i Charlieja Christiana.

Poznati rock časopis Rolling Stone ga je smjestio na treće mjesto na ljestvici 100 najvećih gitarista svih vremena.

Izdao je 44 albuma i osvojio je velik broj nagrada, uključujući i Grammy za životno djelo 1987. godine.

U Rock’n’Roll kuću slavnih upisan je 1987. godine i smatra ga se jednim od najutjecajnijih gitarista svih vremena.

Posljednjih 20 godina svog života borio se s dijabetesom, ali je neumorno nastupao. Preminuo je u devedesetoj godini života u snu, 14. svibnja 2015. godine.

Iza sebe je ostavio 15-ero djece sa 15 žena, ali je službeno imao dva braka, sa Marthom Lee Denton (vj. 1946.–1952.) i Sue Carol Hall (vj. 1958.–1966.).

Video: B. B. King - The Thrill Is Gone (Live at Montreux 1993) 

Uvijek je govorio kako sve duguje Lucille

U jednoj od najpoznatijih B. B. King priča kako sve duguje Lucille. A Lucille je ime njegove prve gitare, ali i svih narednih...

Naime, jedne zime (1949.) u Arkansasu je B. B. King tezgario u nekom plesnjaku u mjestu Twist. Dvorana se grijala bačvom zapaljene nafte. Nastala je tučnjava, bačva je prevrnuta i zgrada je ubrzo bila u plamenu.

Nakon što je izguran van u panici, B. B. King je shvatio da je unutra ostavio svoju gitaru marke Gibson vrijednu 30 dolara. Jurnuo je natrag u vatru i spasio je.

Poslije je pročitao da su se dvojica muškaraca, koji su izazvali požar u kojem je bilo i mrtvih, potukli zbog žene. Ime joj je bilo Lucille. Po njoj je ime dobila Kingova gitara, svaka na kojoj je prije i poslije toga svirao.

To ime, kako je sam jednom rekao, trebalo ga je ostatak života podsjećati da ne čini takve gluposti kao što je utrčavanje u zapaljene kuće i u tučnjave zbog žena.

Kopirati
Drag cursor here to close