Orkestar

Njujorška filharmonija - putujući orkestar

Covid-19 razlog je zbog kojega se za vrijeme priprema za nastup primjenjuju stroga pravila o higijeni, a glazbenici se dan ili dva prije svakog nastupa testiraju na koronavirus.
Kultura / Glazba | 31. 08. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pandemije koronavirusa slavna Njujorška filharmonija, najstariji orkestar tog tipa u Sjedinjenim Državama u ožujku je zatvorio vrata svoje koncertne dvorane, poznatog 'Lincoln centera', a nastojeći ipak doprijeti do svoje vjerne publike prije nekoliko dana je postao - putujući orkestar, piše Hina.

U međuvremenu je, pretpostavlja se, od posljedica koronavirusa smrtno stradalo više od 23.000 stanovnika New Yorka, prenosi CNN.

Šefica Njujorške filharmonije, violinistica Deborah Borda, došla je na zamisao da orkestar unajmi kamionet kojim će, zajedno s dijelom pratećeg osoblja i neophodnom opremom mali broj njegovih glazbenika svaki vikend putovati po svih pet njujorških četvrti i nastupati na javnim mjestima, poput gradskih parkova.

Zamisao je u djelo prvi put provedena u petak.

Koncerti traju najdulje 15 minuta, a mjesta njihova održavanja ne objavljuju se unaprijed da bi broj okupljenih bio što manji te da se na taj način spriječi opasnost od širenja zaraze.

Covid-19 razlog je zbog kojega se za vrijeme priprema za nastup primjenjuju stroga pravila o higijeni, a glazbenici se dan ili dva prije svakog nastupa testiraju na koronavirus.

"Na ovaj se način ponovno možemo povezati s ljudima, s publikom", kaže Cynthia Phelps, prva violina Filharmonije. "Omogućuje nam da zaboravimo sve negativno i da se bavimo svojim pozivom."

"Ovakvi nam koncerti daju nadu", rekla je violinistica Yulia Ziskel, a violončelist Sumire Kudo sa sjetom kaže da nisu "zajedno svirali još od ožujka".

Kopirati
Drag cursor here to close