Sting

Njegovih 70: Glazbenik koji je objedinio gotovo sve vrste umjetnosti

Prije početka svoje solo karijere bio je tekstopisac, pjevač i basist rock benda The Police (od 1977. do 1984. godine). Kroz karijeru je prolazio kroz različite glazbene stilove koji su uključivali elemente jazza, reggae, klasične glazbe te new agea.
Kultura / Glazba | 02. 10. 2021. u 00:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixell / Gordon Matthew Thomas Sumner, planetarno poznat kao Sting, rođen je 2. listopada 1951.

Glazbenik Sting, odnosno Gordon Matthew Thomas Sumner, rodio se na današnji dan prije 70 godina, 2. listopada 1951. godine u Wallsendu, Newcastle, u Engleskoj.

Sting je na svijet došao kao najstariji od četvero djece i to u obitelji gdje je otac bio zaposlen kao mljekar i majke koja je radila kao frizerka.

Pohađao je Osnovnu školu St. Cuthberts te sredju školu istog imena. Često je kao mladić zalazio u razne klubove, a pogotovo u "A-Go-Go-Go" gdje je mogao uživati u muzici Jimmia Hendrixa. Uspješno je završio koledž i stekao diplomu učitelja.

Unatoč tome nekako je oduvijek znao da je njegov životni smjer zapravo glazba i to se pokazalo punim pogodkom.

Video: The Police - Roxanne

U početku svoje karijere nekoliko se puta pojavio na poznatim jazz večerima, a svirao je čak s lokalnim jazz bendovima kao što su Phoenix Jazzmen, Band Newcastle Big i Last Exit.

Prije početka svoje solo karijere (1985.) bio je poznat kao tekstopisac, pjevač i basist rock benda The Police (od 1977. do 1984. godine).

Kroz svoju karijeru prolazio je kroz različite glazbene stilove koji su uključivali elemente jazza, reggae, klasične glazbe te new agea.

Kao solo glazbenik i član The Police osvojio je 16 Grammyja te čak nekoliko nominacija za Oskara za najbolju originalnu pjesmu.

Video: Sting - Fragile

Od albuma treba izdvojiti "The Dream Of The Blue Turtles", "Bring on the night", "Nothing like the sun", "The soul cages", "Mercury Failing", "Brand new day" i mnogi drugi.

Prodao je više od 100 milijuna albuma u svojoj karijeri.

Pored toga može se pohvaliti time što je primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

Osim kao pjevač poznat je i kao kantautor, aktivist, glumac, vinar i naravno filantrop.

Sting je ostao poznat i po svojoj vrhunskoj ulozi u filmu Davida Lyncha "Dina – pješčani planet".

Video: The Police - Message In A Bottle

Naravno da su ga kao planetarnu zvijezdu opsjedale brojne žene, a on 40 godina ima ljubav koju nitko ne može poljuljati: Sting i njegova Trudie proslavili su ove godine 29. godišnjicu braka.

'Mnogi me pitaju kako to da nam je brak izdržao toliko dugo. Uvijek im kažem da je to pomalo i čudno, no ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Volimo se i sviđamo jedno drugome. Ljubav je strastvena, ali kada vam se netko toliko sviđa i volite biti u njegovu društvu, to traje puno dulje', ispričao je ranije glazbenik za časopis People.

Sting s Trudie ima četvero djece, a iz prvog braka s bivšom suprugom Frances Tomelty ima još dvoje.

Mnogi još pamte njegovu izjavu kako 'nikada nije mislio da će biti otac i da je slučajno postao otac šest puta'.

Video: Sting - Desert Rose (Official Music Video)

"Mjesec će mi biti vodič", pjevao je Sting u pjesmi 'Sister Moon' s albuma 'Nothing Like the Sun' iz 1987. i nije lagao. Mjesec ga je doista vodio 12 godina poslije, kad je kupio toskansko imanje Il Pallagio i počeo praviti vino koje je nazvao po toj pjesmi.

Riječ je o takozvanom supertoskancu, vinu u kojem je glasovita lokalna sorta sangiovese pomiješana s francuskima, pa ima po 30 posto cabernet sauvignona i merlota. Proizvedeno je po biodinamičkim principima, poput svih prozvoda s njegova imanja.

A Stingov biodinamički crnjak ove je godine proglašen najboljim vinom na svijetu među onima slavnih proizvođača po izboru čitatelja tekstova američkog vinskog stručnjaka Marka Oldmana. Svaki je treći Oldmanov pratitelj Stingovo vino proglasio najboljim.

Sting je drugi put pobijedio u ovom izboru. Prošle je godine najbolje bijelo vino bila Roxanne od sorte vermentino.

Osim vina Sister Moon, poznat je i njegov chianti When We Dance te još jedan supertoskanac - Casino delle vie.

Video: Sting - Shape of My Heart (Official Music Video)
Kopirati
Drag cursor here to close