"Oganj gori uz Neretvu"

Nino Behrem Jablanici podario prvu sevdalinku

Pjesma govori o ljudima Jablanice, sentimentu i osjećajima njenih žitelja iz druge polovice 19. stoljeća, kad su i nastale rijeci ove pjesme.
Kultura / Glazba | 20. 07. 2021. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:screenshot / Nino Behrem Jablanici podario prvu sevdalinku 

Hercegovački glazbenik Nino Behrem ovih dana je objavio spot za pjesmu "Oganj gori uz Neretvu" kojom je Jablanici podario prvu sevdalinku i to u modernijem aranžmanu, zadržavajući elemente tradicije. Pjesma govori o ljudima Jablanice, sentimentu i osjećajima njenih žitelja iz druge polovice 19. stoljeća, kad su i nastale rijeci ove pjesme.

Video: Nino Behrem - Oganj gori uz Neretvu (Official video 2021.)

Ludvik Kuba, čuveni češki etnomuzikolog je boraveći na ovim prostorima 1897.g. čuo  i zabilježio rijeci ove narodne pjesme, a potom ju i objavio  u svojoj knjizi "Pjesme i napjevi iz BiH". Inače tekst pjesme je objavljen i u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH 1907.g.

Nino potpisuje kompoziciju pjesme, scenarij spota i  izvodi je, dok je snimanje i montažu uradio Edi Kevrić. Da pjesma, kao i sam spot budi izuzetno pozitivne emocije, svjedoče snimke koje mu šalju Jablaničani rasuti sirom svijeta kako uživaju u stihovima pjesme, koje savršeno prate kadrovi prirodnih ljepota i znamenitosti koje krase ovaj mali hercegovački grad.

Tu su i mnogi poznati Jablaničani, koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli da spot, kao i pjesma dobije na svojoj autentičnosti, poput poznatog jablaničkog fotografa Dženada Džine, te Mirza Jaranović, Maja Balavac,  Omer Karić, Kemal Begović, Branislav Manigoda, Almin Đelmo, Nedim Ćosić, Udruženje žena "Most" Jablanica, KUD "Prijatelji", Ergela "Jezero", učenici škole harmonike prof. Mirsad Pilav.

Znakovitog naslova pjesma naslućuje da se radnja odvija uz Neretvu, a Nino nam objašnjava da su sedam pasa koji sjede nad Jablanicom u pjesmi, zapravo sedam brda, a četiri vezira - četiri planinska vrha koja okružuju Jablanicu. Nadam se da će ova muzička razglednica biti dio mnogih sretnih trenutaka žitelja Jablanice, ali i cijele Hercegovine, ovdje i  u dijaspori u mnogim godinama koje slijede, poručuje Nino.

Kopirati
Drag cursor here to close