Nedžad Salčin

Pozitivna mostarska priča: Skromnost i talent virtuoza na harmonici

''To je djelo na osnovu kojeg možete vidjeti tko je kakav glazbeni stručnjak i kakav je profil harmonikaša. To nema nikakve veze sa ovim kolima po svadbama i sl, to je jedna posebna klasa u harmonici''
Kultura / Glazba | 22. 06. 2020. u 13:15 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad pred sobom imate mladog čovjeka od 20 godina koji je pohvale za svoje izvedbe na harmonici dobio od najpriznatijih harmonikaša bivše Jugoslavije, a pri tome je nevjerojatno skroman te svoje uspjehe ne veliča koliko bi trebao – onda uvidite da ljudi znaju ostati na zemlji i da drugačije vrednuju životne vrijednosti.

Za mladog Mostarca Nedžada Salčina, kojeg svi zovu Nane, na harmonici ništa nije nemoguće i neizvedivo. Međutim, ono čemu uvijek teži jeste sviranje težih i zahtjevnijih djela.

'Nanetovo kolo'

''Imao sam želju da zabilježim djela velikana kao što je Ljubiša Pavković, od njega sam snimio tri kola u studiju. Kontaktirao me i Dragan Todorović, četverostruki prvak Jugoslavije u harmonici i napisao je jedno atraktivno kolo koje se zove 'Rumba hit' i to sam snimio prije mjesec dana'', kazao je Nane za Bljesak.info.

Video: RUMBA HIT

Njegov talent prepoznao je i poznati gitarist iz Srbije Sale Blagojević, te je za njega napisao prvo autorsko kolo, koje nosi naziv 'Nanetovo kolo'.

''Nanetovo kolo je npr. jako zahtjevno tehničko kolo, jer to nije za igru. To je djelo na osnovu kojeg možete vidjeti tko je kakav glazbeni stručnjak i kakav je profil harmonikaša. To nema nikakve veze s ovim kolima po svadbama i slično, to je jedna posebna klasa u harmonici'', dodaje Nanetov otac Nedžad od kojeg je Nane i naslijedio ljubav prema harmonici.

Video: NANETOVO KOLO

Ponos Škole

''U našem domu glazba je sastavni dio života. Moj otac se bavi glazbom više od 30 godina i odatle ta volja i želja za harmonikom. Roditelji su me upisali u Nižu glazbenu školu koju sam uspješno završio. Potom sam završio Srednju muzičku školu. Sa 17. godina sam počeo svirati u jednom poznatom mostarskom bendu 'Alibi' i tako je sve krenulo'', nastavlja Nane u razgovoru za Bljesak.info.

Za ovog Mostarca koji je pravi virtuoz na harmonici možete čuti kako je pretjerano skroman, ne voli se eksponirati, a usporedo je pohađao dvije škole - Elektrotehničku i Srednju muzičku školu. Bio je ponos škole i sve je stizao. Također, usporedo s tim obvezama - već 3 godine Nane svira u mostarskom bendu 'Alibi'.

''Ja sviram harmoniku, otac Nermin klavijature, a pjevač je Hamza Sokolović iz Konjica. Otac mi je najveći mentor bio oduvijek i na tome sam mu zahvalan'', kaže Nane uz objašnjenje da ga upravo za mostarski restoran 'Rodobolja' gdje smo napravili intervju vežu posebne uspomene.

Foto: Bljesak.info / Nedžad Nane Salčin, mostarski virtuoz na harmonici

''Ovdje sam ja počeo svoj glazbeni put i posebno sam emotivan kad je ovo mjesto u pitanju'', skromno priča ovaj mladi mostarski harmonikaš.

Priznanje velikana u harmonici

Nane kaže i da dnevno vježba tri do četiri sata, ali da mu to ne predstavlja nikakvu poteškoću obzirom da je harmonika za njega posebna ljubav. A taj uloženi trud i rad, te ljubav prema harmonici prepoznao je i poznati harmonikaš Ljubiša Pavković, te je dobio sve pohvale za dosadašnji rad.

''Čuveni Ljubiša Pavković koji je vodio više do 30 godina orkestar Radiotelevizije Srbije i ostavio tisuće nosača zvuka koji se čuvaju kao nacionalno blago – Nedžadu je osobno čestitao na onome što je uradio, kako je odsvirao i izveo brojna kola'', ponosno za Bljesak.info kaže Nanetov otac Nermin Salčin.

Harmonika je, kažu znalci, jako zahtjevan instrument, ali Nedžad jednako dobro svira svaki glazbeni pravac, bez obzira radi li se o kolu ili nekom klasičnom glazbenom uratku.

Posebnu zahvalnost, kako kažu Nane i njegov otac - duguju Mostarcu Damiru Paraću u čijem je studiju Nane snimio sedam kola i to sve besplatno.

Također, od prosinca se Nedžad sprema za natjecanje ''Prva harmonika BiH'' koje se svake godine održava na Ilidži u mjesecu kolovozu, ali još je neizvjesno da li će s održati natjecanje zbog pandemije koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close