Inspiracija je ključ

Nastavnik od kalašnjikova napravio glazbeni instrument

Nastavnik iz Bagdada je iskoristio svoje znanje da bi automatsku pušku AK-47 pretvorio u instrument koji šalje umirujuće tonove spokoja.
Kultura / Glazba | 23. 09. 2019. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavnik glazbene kulture Majid Kazim je svoju automatsku pušku AK-47 (Kalašnjikov) pretvorio u žičani glazbeni instrument kojim šalje poruke mira svijetu iz Iraka koji već desetljećima grca u nasilju i sukobima, javlja Anadolija.

Nastavnik iz Bagdada je iskoristio svoje znanje da bi automatsku pušku AK-47 pretvorio u instrument koji šalje umirujuće tonove spokoja.

U razgovoru s novinarom AA Kazim je istaknuo da glazbu voli od djetinjstva i da u njoj pronalazi vlastitu utjehu i bijeg od svakodnevnice koja je u Iraku ispunjena nasiljem i stradanjem ljudi.

"Preživjeli smo žestok međumezhepski rat u Iraku. U tom ratu je sve devastirano. U tom ratu su ciljano ubijani piloti, pravnici, liječnici, intelektualci pa čak i trgovci nekretninama. Bila je to svakodnevnica od 2006. do 2009. godine. Moj cilj je bio da napravu koja je sijala smrt pretvorim u glazbeni instrument. Zvuk hitaca zamijenili su lijepi tonovi", kazao je Kazim.

Kazim kaže da je njegov glas otpora tijekom godina nasilja i beznađa bilo to što je od puške i kutije za streljivo napravio instrument.

"Jednostavno sam napravu za ubijanje ljudi pretvorio u napravu koja šalje poruku mira", poručio je Kazim.

Kazim je kazao da mu je prijatelj i trgovac glazbenim instrumentima rekao da je lud što se upušta u takve igrarije i pitao ga samo da kaže koji instrument želi da mu pokloni.

On pak nije odustajao i ustrajao je u svojoj nakani da šalje poruku mira.

"Žao mi je što vlada Iraka ne podržava takve projekte koji slave mir. Vlada ne razumije glazbu kao instrument mira niti želi razumjeni. Okončajmo sukobe i ratove i oružje zamijenimo instrumentima mira", kazao je Kazim.

Kopirati
Drag cursor here to close