'The Voice'

Mrzio je svoj veliki hit: "Kao da pjevam o dva pedera u baru"

Frank Sinatra bio je zaista sve samo ne prosječna osoba. Naime poznato je kako je tijekom cijelog svog života izjavljivao kako ne voli žene koje piju i puše te stavljaju previše prafema. Ljubovao je s Avom Gardner, Lauren Bacall, Juliet Prowse...
Kultura / Glazba | 12. 12. 2020. u 00:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Newsmakers  / Frank Sinatra (12. prosinca 1915. - 14. svibnja 1998.)

Frank Sinatra rodio se na današnji dan, 12. prosinca 1915. godine u mjestu Hoboken kao Francis Albert Sinatra, sin jedinac roditelja Talijana.

Otac je radio kao vatrogasac, a majka je bila poznata kao visoki dužnosnik demokratske stranke. Možemo reći kako je njegova majka bila ta koja se uvijek brinula da Francis ima najljepše stvari za obući, pa je naviknut da uvijek dobije što želi odlučio s 15 godina napustiti srednju školu, kako bi postao sportski novinar.

Kako bi ostvario svoj san, upisao je večernju školu novinarstva gdje je učio sve potrebno da bude novinar, što mu je na kraju i uspjelo.

Međutim kada je prvi put čuo Bing Crosbyja te Billie Holiday odlučio se okušati u pjevačkim vodama, a budući da je zaista imao poseban glas, to i nije bio neki problem. Vrlo brzo se dokazao kao velika zvijezda na koju se može računati.

Frank Sinatra bio je zaista sve samo ne prosječna osoba. Naime poznato je kako je tijekom cijelog svog života izjavljivao kako ne voli žene koje piju i puše te stavljaju previše prafema.

Bio je veliki zaljubljenik u beletristiku, a imao je odlično oko za djela francuskog impresionizma.

Poznato je kako je ljubovao s Avom Gardner, Lauren Bacall, Juliet Prowse te Miom Farrow s kojom se i oženio no nakon 16 mjeseci i rastao.

Video: Frank Sinatra - Strangers In The Night

'Sinatra: The Chairman'

Inače, najviše dotad nepoznatih detalja iz njegovog života sadržano je u knjizi  'Sinatra: The Chairman', Jamesa Kaplana, objavljenoj prije pet godina.

Na više od 1000 stranica autor se pozabavio svime što se zbivalo u životu uspješnog pjevača od trenutka kad je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu 'Odavde do vječnosti' 1954. godine do njegove smrti 1998. godine.

Frank je tako primjerice planirao, u vrijeme velikih talijansko-američkih pjevača, objaviti album talijanskih pjesama. Jedini problem je bio što nije znao više od dvije-tri riječi talijanskog jezika.

Kad je bio sam, najradije je slušao omiljenog skladatelja - Giacoma Puccinija, ali mu je odmah nakon njega na listi bio Ralph Vaughan Williams.

Billie Holliday je prozvao osobom koja je izvršila najveći glazbeni utjecaj na njega, iako je sama Billy kratko prije svoje smrti izjavila: "Samo sam ti pokazala kako da malo zaokreneš note, Frankie, to je sve!".

Nakon njezine smrti, Sinatra danima nije izlazio iz stana u kojem je samo pio, plakao i slušao njezine albume.

Video: From Here To Eternity - Barfight scene

Napustio snimanje filma

Sinatra je napustio snimanje filma 'Carousel' 1956. godine, nakon što se posvađao s redateljem, a iste godine je na konvenciji demokrata jednom visoko pozicioniranom političaru, koji mu je stavio ruku na rame, odbrusio: "Miči ruku s odijela, kretenu!".

Frank Sinatra, koji je inače bio ljubitelj fotografije, snimio je najavnu fotografiju meča Muhammada Alija i Joe Fraziera za naslovnicu časopisa Life.

Mrzio je jedan od svojih najvećih hitova, 'Stragers in the night', za koji je mislio da govori o "dva pedera u baru".

Slikao je jer ga je to opuštalo, iako ne znamo koliko je bio dobar u tome i je li koja njegova slika i danas "živa".

Bio je povezan s mafijom na način koji i danas nije potpuno razjašnjen. Kaplan je napisao da je Sinatra bio fasciniran mafijom, kao i oni njime, iako mnogi sumnjaju u to. Svejedno, poznato je da se družio s Lucky Lucianom, Willieom Morettijem i Joeom Fischettijeom, koji je bio povezan i s Caponeom.

Video: Frank Sinatra Fly Me To The Moon

Opsjednut Johnom F. Kennedyjem

No nitko ne sumnja da je Frank bio opsjednut Johnom F. Kennedyjem i njegovom obitelji.

Glavu obitelji, papa Joea, uvijek su privlačile poznate osobe, pa je i Sinatra na određeni način pužao besplatan PR njegovom sinu, ali ga je i povezivao s organiziranim kriminalom, za koji je Joe želio da pomogne njegovom sinu.

Kaplan pak tvrdi da se Sinatra družio s Kennedyjem zato što mu je ovaj mogao pružiti političku moć. I u ovo mnogi sumnjaju, budući da je poznato da je pjevaču bila puno važnija moć koju je ionako posjedovao: nad ženama, glazbom i filmom.

Ima u Kaplanovoj knjizi i pogrešaka, primjerice gdje tvrdi da je Sinatra osoba koja je otvorila vrata samostalnim pjevačima koji su napokon mogli postati superzvijezde, iako je to prije njega učinio Bing Crosby.

Video: Frank Sinatra - My Way (Live At Madison Square Garden, New York City / 1974 / 2019 Edit)

Isto tako Kaplan tvrdi da je Sinatra odgovaran za revoluciju u popularnoj glazbi 1950-ih, iako su to učinili Chuck Berry, Buddy Holly i Elvis Presley, dok je sam Sinatra doveo do savršenstva glazbu koja je tad bila na zalasku, a koja se pojavila sredinom 30-ih godina.

No ono u što nitko ne dvoji jest koliko je čaroban glas imao Sinatra, te Kaplan navodi brojne primjere koji će prave obožavatelje istinski oduševiti.

Sinatra je producirao svoje albume i činio je to sjajno. Na snimanjima nikad nije ponovio dva puta istu pjesmu, jer bi od prve pogodio svaki ton i uzdah.

Svi jako dobro znamo i obožavamo slušati Sinatrine velike hitove, kao što su My Way, Fly me to the moon, Something stupid, I've got you under my skin, Night and Day, That's life ili Stranger in the night.

Njegovi hitovi često otvaraju romantične prve plesove, obilježavaju trenutke u poznatim serijama ili filmovima.

Video: Young at Heart (1954) Official Trailer - Frank Sinatra, Doris Day Movie HD

Gangster mu zaprijetio smrću

Jednom prilikom mu je gangster iz Chicaga, Sam Giancana, zaprijetio da će ga srediti, jer ga je jako naljutio, no nakon toga je izjavio: "Isuse, kako itko može ugušiti taj glas? To je najljepši zvuk na svijetu. Frank ima sreće što ga ima, jer mu je on spasio život".

Jackie Kennedy, koja je prezirala Sinatru i pokušavala ga držati na sigurnoj udaljenosti od supruga, rasplakala se kad je čula Franka kako pjeva 'Angel Eyes'.

A glazbenik Milt Bernhart jednom je izjavio: "On može pjevati gracioznošću pjesnika, ali kad razgovara s vama, iz njega izlazi naglasak iz Jerseyja".

Puni uvid u život Franka Sintare može se naći u Kaplanovom prethodnom djelu - 'Frank: The Voice', u kojem je na 900 strana detaljno opisao život od Frankovog rođenja 1915. do 1954. godine.

Frank Sinatra umro je od srčanog udara 14. svibnja 1998. godine u Los Angelesu.

Mnogi će bez ustručavanja kazati kako je Frank Sinatra bio najveći svjetski šoumen 20. stoljeća. I neće biti daleko od istine, naprotiv.

Sinatra je jednom rekao ''Želja mi je da se pojavi netko tko će dalje razvijati moju umjetnost, tako da ona ne umre sa mnom''.

Video: Frank Sinatra - I've Got You Under My Skin

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close