11 dana bez sna!

Mostarski DJ Beli prije 38 godina postavio rekord - 264 sata za pultom!

Točno 264 sata proveo je Nijaz Pala, zvani Beli, za disk-pultom, što znači da je raniji svjetski rekord od 240 sati premašio za puna 24 sata.
Kultura / Glazba | 07. 02. 2019. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tridesetogodišnji profesionalni disk-džokej iz Mostara, Nijaz Pala Beli, postavio je 1981. godine novi svjetski rekord u vođenju disko programa. Za pultom je proveo točno 264 sata.

Već i sama najava Disko maratona, u Mostaru je početkom lipnja izazvala veliko zanimanje. Istini za volju, prije početka malo je tko vjerovao u ozbiljnost maratona: tko je mogao povjerovati da se netko može odlučiti da jedanaest dana pušta ploče i vodi program, a da pri tome ne spava.

Točno 264 sata proveo je Nijaz Pala, zvani Beli, za disk-pultom, što znači da je raniji svetski rekord od 240 sati premašio za puna 24 sata.

Mnogi su sumnjali u njegov uspjeh misleći da je to nemoguće, prenosi Yugopapir intervju iz 1981. godine.

Ovaj pokušaj pratio je poseban žiri od 70 članova, sastavljen od omladine i predstavnika raznih kulturno-umjetničkih društava. Za jedanaest dana maraton je posjetilo 15.000 mladih, a čulo se 8.130 pjesama. Žiri je pijre početka usvojio sljedeće propozicije, koje je predložio sam Beli:

- Za vrijeme programa ne smije se udaljavati sa bine.
- Tijekom 24 sata ima pravo na pauzu od dva puta po 15 minuta.
- Jedna numera se ne smije ponoviti dva puta.
- Pjesme se moraju puštati samo sa singl i LP ploča.
- Za vrijeme programa dozvoljeno je uzimanje hrane i pića.

Lov za rekordom krenuo je 6. lipnja 1981. godine.

Već drugog dana na Belom se očituju znaci umora. Oči su mu natekle i same se sklapaju. Liječnik konstatira da je sve normalno, osim da je mršaviji za kilogram i pol. 

Ono čega su se svi pribojavali ostvaruje se šestog dana. Izgledalo je da Beli ne može dalje. Sav je bio poplavio, počeo teturati i padati. Jedva je uspjevao staviti ploču, ali ipak nastavlja i sljedeće jutro spaja dvije pauze kako bi odspavao. Do tada je smršao šest kilograma.

Sala je proključala 16. lipnja! Jedan član žirija obavijestio je masu da je rekord izjednačen. - 240 sati programa je za leđima. 

Beli 17. lipnja izjavljuje da će produžiti maraton. Svi su zapanjeni tako smjelom odlukom. Ipak, doktor ne dozvoljava da se maraton produži. Do kraja je ostalo svega pola sata, ali u jednom trenutku jedan član žirija uzima mikrofon u ruke i zajedno s rajom počinje da odbrojava: Deset, devet, osam, sedam, šest, pet, četiri, tri, dva, jedan, NULA!

Kopirati
Drag cursor here to close