Koncert

Mostar: Glazbeno putovanje uz Vinicija Caposellu

Kultura / Glazba | 20. 09. 2017. u 13:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Italije u Bosni i Hercegovini i Narodno pozorište Mostar s ponosom najavljuju koncert najpoznatijeg talijanskog kantautora Vinicija Capossele u Mostaru, u okviru bosanskohercegovačke turneje 'Dva svijeta', koja otvara Sezonu talijanske kulture u Bosni i Hercegovini. Koncert će biti održan večeras od 20:30 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Cijena ulaznice je 5 KM.

"Ovo moje putovanje u vašu zemlju je jedan stari san, dvadesetogodišnji... točno prije 20 godina krenuo sam na moje prvo putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Ranu, koja se otvorila u mom srcu, pokušao sam zaliječiti pišući... To putovanje me obilježilo zauvijek... Sa distance od dvadeset godina svirati u Bosni i Hercegovini ima jedno potpuno drugačije značenje, ali koje ne može zaboraviti na povijest.

Povijest ovog područja je međutim mnogo starija i to je ona povijest kojom je i moja glazba malo prožeta. Svirat ćemo glazbu koja je sačinjena od mnogo stvari, tu je eho talijanske opere, swinga, mitološkog rocka, ruralnog folklora, mediteranskog dionizojskog krivotvorenja, ali i malo našeg turbofolka", kaže o koncertu Capossela.

Za svoju glazbu kaže da se ne može opisati kao jedna vrsta glazbe. "Međutim, duh koji me inspirira da izvodim ovu glazbu je jedinstven. Ja sam kantautor – sam pišem svoje pjesme. U mojoj glazbi ima puno 'talijanstva' – u smislu opere, melodije, drame.

Tu je i mnogo plesne glazbe. Bavio sam se i glazbenim stilovima Mediterana i uvijek mi se dopadala glazba koja u sebi sadrži sevdah – tango, sevdalinke..., sva ona glazba koja u sebi sadrži euforiju i smrt", rekao je Capossela na današnjem druženju s novinarima u Narodnom pozorištu Mostar.

"U sklopu turneje, Capossela je već posjetio Sarajevo i Banja Luku, a večeras je koncert u Mostaru, što nam je velika čast. Drago nam je da se radi o umjetniku koji ima veliku strast prema Balkanu. Vidjet ćete da će vam njegova glazba zvučati poznato – publika će prepoznati glazbu koja je svojstvena ovim prostorima", rekao je veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi.

Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje značenja i dubine pjesama Capossele, veleposlanstvo Italije je, zajedno sa studentima talijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, prepremila knjižicu sa tekstovima Caposselinih pjesama i prevodom na lokalni jezik. "Prevodi su mostovi u ovom gradu mostova", rekao je Capossela.

Kopirati
Drag cursor here to close