Mostar Blues &Rock Festival - Ni pandemija ne može utišati glazbu

Organizatori sada moraju vratiti glazbi sve što im je dala, moraju žrtvovati sve svoje znanje, umijeće i iskustvo da bi glazba ostala kraljica svakog srca, veselog ili tužnog.
Kultura / Glazba | 20. 07. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18. Mostar Blues &Rock Festival održan je 17. i 18. srpnja, ali u malo drugačijoj atmosferi.

''U vrijeme nekih „novih normalnosti“, kada, pored drugih vrijednosti koje je čovjek stvorio, svijet umjetnosti proživljava težak period u kojem se gubi njena suštinska vrijednost plemenitosti, humanizma, kreacije i percepcije boljeg i ljepšeg svijeta.

Tako i glazba trpi, stenje i jeca u nastojanju da dopre do slušatelja, jer samo tako može da preživi. Zbog toga je stvorena.

Glazbenici, producenti, organizatori, promotori i ini kotačići u tom gigantu zvanom muzika, koji od pamtivijeka razgaljuje srca, puni dvorane, printa albume, postere i majice, koji tjera roditelje da tinejdžerima kupuju instrumente, gramofone i muzičke uređaje, koji briše razlike, ismijava ratove i granice, sad opstaje teško, teže već ikad prije.

Foto: Mostar Blues & Rock Festival

Glazba je stvorila svoju djecu, slušatelje i fanove raznih festivala, ali tu djecu kao da neko sad pokušava negdje odvesti, zatočiti...učiniti svijet samrtno gluhim.

Zato je uloga ljudi koji glazbu postavljaju na scenu postala krucijalno važna.

Tu se više ne radi o pukom, već uhodanom obrascu – dobar program + dobra organizacija = dobar festival. Toga, bar za sad, više nema.

Organizatori sada moraju vratiti glazbi sve što im je dala, moraju žrtvovati sve svoje znanje, umijeće i iskustvo da bi glazba ostala kraljica svakog srca, veselog ili tužnog.

E to je razlog zašto nismo stali. Zbog toga smo održali 18-i Mostar Blues & Rock Festival.

Znamo pravila u vrijeme pandemije i striktno smo ih se držali. Ali smo i svirali.

I sve to snimili kamerama.

Putovanja su rizik! Zato smo postavili mostarski program, pokazalo se kao pun pogodak.

Okupljanja su rizik! Zato smo Festival uradili bez publike, sa sjajnim zvukom i fantastičnom scenografijom u profesionalnim uvjetima koje nudi Studio „A“ u Muzičkom centru Pavarotti.

Ali kome su svirali ti glazbenici? Sjajna ekipa BHRT je uradila odličan posao i sve zabilježila, pa će javnost u jesenjoj programskoj shemi vidjeti i čuti što se događalo 17. i 18. srpnja u tom studiju izgrađenom pod zemljom.

A težak zadatak sviranja na otvaranju dobila je mlada grupa nastala u Mostar Rock School. Zovu se New Soul Generation i, po onome što su pokazali, za njih će se tek čuti.

 Foto: Mostar Blues & Rock Festival

Grupa Mustang je u hard rock maniru baražama zvuka ispunila studijski prostor i rutinski izvela svoj nastup, zadovoljivši tako ljubitelje tog glazbenog pravca.

Doajeni mostarske blues/rock scene, Bad Blues Band Bulevar, su pokazali sve svoje znanje i iskustvo hrabro se upuštajući u improvizacije baš kao u najsjajnija vremena klupskog rocka, svirajući gotovo u potpunosti autorske kompozicije.

Foto: Mostar Blues & Rock Festival

Drugu programsku večer je otvorio duet Summertime Blue. podsjećajući na elegijske atmosfere stvorene kroz najznačajnije blues/rock balade, što im i nije bilo posebno teško s obzirom na fantastičan vokal i sjajnu glazbenu pratnju.

I Kultni Arpa Band je iskusna ekipa predvođena karizmatičnom vokalisticom.

Foto: Mostar Blues & Rock Festival

Uz njihovu interpretaciju hard rock perjanica nemoguće je ostati miran.

Majerski Trio je grupa koja nije slučajno ostavljena da svira na zatvaranju Festivala.
Ulogu „šlaga na sve“ su znalački izveli, redajući legendarne blues/rock postulate čiji su autori JJ Cale, Eric Clapton, Jimi Hendrix i drugi.

Foto: Mostar Blues & Rock Festival

Uz nadu da ćemo idući Mostar Blues & Rock Festival održati pred brojnom publikom, i da će glazba nastaviti da nam ispunjava srca, iskreno se želimo zahvaliti Gradu Mostaru, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Muzičkom centru Pavarotti, Mostar Rock School i BHRT-u'', poručuje organizacijski tim Mostar Blues & Rock Festivala

 Foto: Mostar Blues & Rock Festival
Kopirati
Drag cursor here to close