Bernarda Kozina

Mlada gangašica iz Čapljine: ''Gangu nije lako naučiti - treba biti uporan''

Uz Bernardu Kozina, u gangaškom kvartetu pjevaju Iva Bule, Iva Lucija Borovac i Tea Alilović.
Kultura / Glazba | 15. 05. 2019. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerni gangaški nastup tijekom nedavnog predstavljanja knjige i nosača zvuka “Ganga s izvora glas” u Čapljini imale su članice HKUD “Zora” iz Struga i Gorice, naselja nadomak Čapljini.

Bernarda Kozina, koja u mladom kvartetu vodi pjesmu, jedna je od gangašica. 

''Idem na folklor već gotovo devet i pol godina, naš voditelj Ivo Sušac Bronđa predložio je da pjevamo gangu, mi smo prihvatile i počele pjevati. Ovo je bio prvi put pred publikom, na smotri folklora “Lijera diple nadigrala” imat ćemo drugi. Ide polako, učimo i pjesme, postaje sve zanimljivije'', govori Bernarda.

Na pitanje je li bilo teško naučiti gangu kaže: ''U početku je bilo teško, skoro beznadežno, mislile smo da nećemo uspjeti, onda je krenulo, mi smo se ohrabrile. Nadam se da je bilo solidno. Uz vježbanje u Društvu, prošle godine kolegice i ja išle smo na Seminar folklora Hrvata u BiH. I tu smo nešto naučile, a onda nastavile u Društvu'', dodaje Bernarda za Večernji list.

Ganga je na ovim prostorima gotovo zaboravljena, ali Bernarda smatra da je ona dio kulture. Na komentare drugih se ne obazire.

''Govorili su da to nije lijepo, da je to samo neko deranje, besmisleno, ali ima smisla i jako je teška naučiti, puno teža od, primjerice, bećaraca koji su lakši. Gangu je zaista teško naučiti.  Puno je lakše pjevati po notama, ganga se mora učiti po sluhu, morali smo pamtiti kad voditelj otpjeva, tako smo mi učile. Mislim da bi se ganga trebala širiti budući da je dosta zaboravljena na ovim prostorima jer je to naš izvorni napjev. Mlađima bih savjetovala da se odvaže i budu uporni učiti i naučiti gangu jer je to je napjev po kojem nas svugdje prepoznaju'', kaže Bernarda Kozina, inače učenica devetog razreda osnovne škole.

Uz Bernardu Kozina, u gangaškom kvartetu pjevaju Iva Bule, Iva Lucija Borovac i Tea Alilović.

Ove djevojke ubrzo bi mogle postati pjevačka atrakcija doline Neretve.

Kopirati
Drag cursor here to close