De angelis

Pjevači studentskoga zbora pjevali u Blagaju

Pjevači studentskoga zbora pjevali na pučkoj misi u 11 sati koju je predslavio don Josip Radoš
Kultura / Glazba | 17. 06. 2019. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv župnika župe Blagaj – Buna mr. don Nikole Menala, u nedjelju 16. lipnja 2019., prigodom proslave svetkovine Presvetog Trojstva, titulara te župe, u župnoj crkvi u Blagaju kod Mostara, gostovao je Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta iz Mostara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom prof. Nike Luburića.

Pjevači studentskoga zbora toga su dana pjevali na pučkoj misi u 11 sati koju je predslavio don Josip Radoš, župni vikar u župi Gradina kod Čitluka, uz koncelebraciju župnika Menala i župnog vikara don Ivana Bijakšića. Župna crkva bila je dupkom puna kao i dvorišni prostor ispred crkve.

Pozdravljajući nazočne, posebice pjevače studentskog zbora na čelu s prof. Luburićem, župnik Menalo na početku mise je istaknuo, da mu je bila želja i ove godine ugostiti pjevače studentskog zbora, jer prema njegovu mišljenju pjevači zbora studenata svake godine (a ovo je peta godina zaredom) svojim lijepim pjevanjem, na najbolji način, uljepšavaju misno slavlje i uveličavaju župnu proslavu. Možda je to bio jedan od razloga što je župna crkva i ove godine na svetkovinu Presvetog Trojstva bila iznimno dobro posjećena.

Pjevači su tijekom mise, uz misu De angelis, po vodstvom prof. Luburića, pjevali višeglasne crkvene skladbe, ali i poznate pučke crkvene popijevke pa je i nazočni puk mogao lako sudjelovati svojim pjevanjem.

Pjevali su zaista korektno, zanosno i motivirano, kao u želji da dokažu župljanima da na studiju ne uče samo filozofsko-teološko-pastoralne discipline nego i glazbenu kulturu, posebice kulturu pjevanja i sviranja, i to ne bilo koju, nego crkvenu i liturgijsku. Nakon mise priredili su kratki koncert. Svojim nastupom dodatno su razveselili sve prisutne vjernike.

Za vjernike župe Blagaj – Buna bio je to uistinu velik dan duhovnog osvježenja, a pjevačima Mješovitog zbora studenata Teološko-katehetskog instituta, kao i njihovu voditelju to će jednodnevno gostovanje sasvim sigurno ostati u lijepoj uspomeni.

Nezaobilazan je bio, na kraju župne proslave, ponovni posjet zbora vrelu rijeke Bune, nadaleko poznatom vrelu i drevnoj rijeci, kamo dolazi velik broj turista iz Bosne i Hercegovine i drugih država.

Kopirati
Drag cursor here to close