Od osam djela

Meksikanac skladao Teslinu simfoniju

Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih djela - Ples munja, Slobodna energija, Posebna veza, Novi pronalazak, Teslin toranj, Galaktička i Teslina simfonija.
Kultura / Glazba | 20. 02. 2019. u 10:32 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksikanac Alejandro Sanchez Navarro, inspiriran stvaralaštvom jednog od najvećih svjetskih umova, komponirao je Teslinu simfoniju, sastavljenu iz osam dijelova.

''Sretan sam što sam komponirao glazbu inspiriranu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći znanstvenik koji je ikada postojao, on je više od toga - vizionar 21. stoljeća. Njegova zaostavština zalužuje veliku pažnju i brigu. To simfonijsko-vizualno iskustvo uz dobro izabrane poruke moglo bi biti efikasan način za buđenje svijesti ljudi, upravo sada kada nam je više nego ikad potrebna nauka da spašavamo prirodu i civilizaciju'', rekao je Sanchez Navarro za Tanjug.

Inspiriran velikim znanstvenikom

Meksički kompozitor i dirigent rekao je da je tijekom više od tri desetljeća rada komponirao djela o povijesnim osobama među kojima je i južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar.

''Moja djela inspirirana su poviješću, ali i prirodom, šumama, planinama i oceanima'', rekao je Sanchez Navarro koji je bio jedan od sudionika skupa koji je Teslina znanstvena fondacija organizirala u New Yorku, povodom 76. godina od smrti velikog znanstvenika.

Navarro je rekao da je o Teslinim naprednim rješenjima čuo jedne davne godine na povratku sa Kariba, gdje je na Svjetskom energetskom kongresu predstavio svoju "Oceansku simfoniju".

Nakon toga, počeo je čitati i proučavati sve što je mogao naćio velikom pronalazaču i kao rezultat te inspiracije nasatalo je osam djela.

Koncert od osam djela

''Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih djela - Ples munja, Slobodna energija, Posebna veza, Novi pronalazak, Teslin toranj, Galaktička i Teslina simfonija'', rekao je on.

Ova djela su, zahvaljući novim tehnologijama napravljena tako da publika kroz njih može saznati i glavne činjenice o Teslinom životu i djelu.

''Zahvaljujući novim tehnologijama izvođenje muzike danas može ići uz video podlogu koja projekat čini posebnim vizualnim iskustvom'', objasnio je kompozitor.

Početkom listopada Navarro je "Teslinu simfoniju" premijerno izveo sa Filharmonijskim orkestrom Ceretarro, koji potiče iz meksičkog okruga na sjeveru te zemlje.

''Simfonija je postigla veliki uspjeh. Mladi su bili posebno oduševljenji. Ne samo da su razumjeli, već su bili izuzetno uzbuđeni i oduševljeni djelom o velikom svjetskom znanstveniku'', kazao je kompozitor.

Sanchez Navarro nastupao je, između ostalog, sa filharmonijama Mekisiko Citya, Јucatana, Simfonijskim orkestrom Meksika, Paragvaja... Završio je Berkley i Školu glazbe na Manhatannu.

Kopirati
Drag cursor here to close