Koncert u Kosači

Pijanist Đuzel jedva čeka svoje drugo gostovanje u Mostaru

''Vjerujem da će me u petak podržati i kolege glazbeni umjetnici iz Mostara'', kazao je Đuzel.
Kultura / Glazba | 24. 09. 2019. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veseli me što sam ponovno dobio priliku predstaviti se mostarskoj publici, te pokazati što sam naučio i kako sam se razvio tijekom svog glazbenog školovanja'', kazao je pijanist Marijan Đuzel koji će održati koncert u petak 27. rujna u Galeriji kraljice Katarine Kosača u HD HSK s početkom u 19 sati.

Ovo je njegov drugi nastup u Mostaru. Prije deset godina, u jesen 2009. godine održao je recital u HD HSK, a sve u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak čiji je bio i stipendist za vrijeme studija u Zagrebu.

Očekivanja

Od mostarske publike očekuje ugodnu atmosferu i dobru posjećenost.

''Bilo bi mi iznimno drago vidjeti na koncertu i učenike glazbenih škola i studente glazbe. U samom glazbenom obrazovanju pojedinca važnu ulogu igra redovito pohađanje kulturnih događanja, izložbi i koncerata, na kojima se crpi prijeko potrebna inspiracija za razvijanje vlastitog izričaja. Vjerujem da će me u petak podržati i kolege glazbeni umjetnici iz Mostara'', kazao je Đuzel.

Na programu koncerta izvest će Mozartovu Fantaziju u c-molu, Beethovenovu sonatu op.111 - posljednju od 32 klavirske sonate, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, izuzetno virtuozno i efektno djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom ''Dies Irae''.

''Nadam se i vjerujem da će publika uživati u raznolikom programu koncerta i veselim se nastupu u Galeriji kraljice Katarine Kosača'', dodao je.

Đuzel je svoje osnovno glazbeno obrazovanje stekao u rodnom gradu, gdje je u glazbenoj školi glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Brojne suradnje

Kroz desetak godina osvojio je i brojne nagrade od kojih je kao najdraži izdvojio recital u bečkom Musikvereinu u polufinalu Beethovenovog natjecanja 2013. godine, Nagradu Darko Lukić za najbolji koncert mladog umjetnika u Dvorani Lisinski u Zagrebu 2016.godine, te cjelovečernji recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u veljači 2018.godine, koji je nedavno objavljen kao LIVE album, i to  u izdanju Croatia Records-a.

''Uživam nastupati sa svojom braćom, trubačem Ivanom i trombonistom Matom, a jako su mi drage i nedavno sklopljene suradnje sa sjajnim glazbenicima svjetskog glasa, violinisticom Evgenijom Epstein i violončelistom Mihovilom Karuzom, s kojima ću nastupati u narednoj godini u zanimljivim projektima'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close