Simfonijski orkestar MOstar

Križni put iz Mostara u Zadar, a potom veliki koncert evergreena

Via Crucis je vokalno-instrumentalno djelo inspirirano tekstom hrvatskog pjesnika Branka Klarića.
Kultura / Glazba | 04. 03. 2019. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademski zbor Pro Musica i Simfonijski orkestar Mostar priređuju korizmeno djelo Via Crucis (Križni put). Autorsko je to ostvarenje Dragana Filipovića – svećenika, skladatelja i glazbenog pedagoga koji je svoj dugogodišnji skladateljski rad nedavno okrunio operom Diva (2016.) – prvom hercegovačkom operom.

Prva izvedba bit će u Mostaru, 15. ožujka u 17.30, u crkvi Krista Dobrog pastira Cim-Ilići, a druga izvedba priređuje se sutradan, 16. 3. u Zadru, u katedrali sv. Stošije u 19h.

Samo dva dana nakon izvedbe u Zadru, Simfonijski orkestar Mostar će imati veliki koncert evergreena ''Dobro mi došla, ljubavi'' s Giulianom i domaćim solistima.

Via Crucis je vokalno-instrumentalno djelo inspirirano tekstom hrvatskog pjesnika Branka Klarića. Klarić je rođen u Jesenicama kod Dugog Rata 1912., a tragično skončao na Križnom putu u svibnju 1945. Klarićeva poezija je dugo prešućivana te je i dandanas malo poznata hrvatskoj javnosti. U ovome djelu su glazbeno izraženi muka i bol Bogočovjeka s jedne strane te ljudska bijeda i oholost s druge. Pobjeđuje nada u bolje sutra, nada u uskrsnuće na vječni život.

U izvedbi ovoga djela, uz spomenuti zbor i orkestar, sudjeluju solisti: Anđela Bukovac (sopran), Josipa Krezić (sopran), Nikolina Brkić (alt), Mia Tadić (alt), Karlo Milićević (tenor) i Hrvoje Merdžo (bas). Korepetirat će prof. Marijana Pavlović, a cijelim ansamblom ravnat će zagrebački dirigent Domeniko Briški.

Posjet koncertu slobodan.

Prema želji skladatelja, izvedba se posvećuje nedavno preminuloj Mariji Biokšić – Maši, dugogodišnjoj članici zbora Pro Musica, priopćio je Simfonijski orkestar Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close