Trošenje novca

Krivična prijava protiv Dine Merlina i Seje Seksona

"Cilj je da se djelovanje AMUS-a stavi u zakonske okvire i ništa više od toga. Ove ljude ovdje najviše boli utrošak novca koji i njima pripada", dodao je Mrša.
Kultura / Glazba | 15. 06. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Skupštine Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) koji su podnijeli krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv rukovodstva Asocijacije, tvrde da će, ukoliko ta pravosudna institucija uskoro ne poduzme hitne mjere, autori pretrpiti nenadoknadivu štetu, jer AMUS-u prijeti oduzimanje licence.

Za burek i ćevape

Članovi Skupštine AMUS-a Zoran Đurić, Mehmed Barjaktarević i Veselko Boban u Banja Luci su istaknuli da Asocijacija godišnje "ubere" između četiri i pet milijuna maraka, te da je za osam godina oko 30 milijuna KM među sobom podijelilo samo "takozvanih top 50 članova".

FOTO: N1 BiH / Mehmed Barjaktarević

"Samo u 2019. godini, gledajući prihode i rashode 'izgubilo' se više od 200.000 maraka. Za taj novac mogli smo kupiti cjepiva za Derventu ili Konjic. To su naše pare i radije ćemo ih dati za cjepiva nego njima za bureke i ćevape. Nismo mi nikakvi lezilebovići, želimo svoje, da damo državi što joj pripada, a kroz to i narodu", naglasio je profesor muzike, autor i dirigent Mehmed Barjaktarević, prenosi "Glas Srpske".

Upozoravajući na događaje posljednje tri godine, rekao je da se ide do te mjere da je jedan ugledni autor od AMUS-a dobio garanciju u banci da će mu oni biti žirant da kupi auto.

"Garantiraju našim parama, a onda izmišljaju fondove, komisije i savjetnike. Primjera radi, jedan savjetnik u Australiji dobio je 60.000 maraka da ih nešto savjetuje. Dosta je bilo. Kada bi svi koji su po zakonu dužni plaćali autorska prava za muziku koju puštaju godišnje bi se skupilo 20 milijuna maraka. Uprava je to trebala da uradi za sve ove godine, za to smo ih izabrali. Mrdnuli nisu od onih pet milijuna jer im je mnogo bitnije kako to da rastale među sobom. To je matematika kojom mi nismo zadovoljni, a toliki novac otišao je na nezakonit način", tvrdi Barjaktarević ističući da to što je netko poznat pjevač u BiH ne znači da je i pošten, dodajući da ni na koga ne aludira.

FOTO: N1 BiH / Veselko Boban 

Barjaktarević je naglasio da su autori nekih od najvećih hitova otišli na onaj svijet sa svega dvadesetak maraka od AMUS-a dok pojedini pjevači dobijaju više stotina tisuća maraka polugodišnje.

Isplate

Đurić je rekao da je problem i to što se obračuni za isplate u AMUS-u i dalje rade preko play listi, a rukovodstvo na osnovu svega nekoliko emitera u BiH raspoređuje novac.

"Takva raspodjela dovodi do toga da se nekima isplaćuju enormni iznosi, a drugi ne dobijaju ništa. Odobravali smo sredstva za digitalizaciju ali od toga nema ništa jer ovom rukovodstvu odgovara ovako kako je sada", upozorio je Đurić, podsjetivši da već tri i po godine nisu imali sjednicu Skupštinu.

FOTO: N1 BiH / Zoran Đurić

Dodao je da je rukovodstvo odbilo i nezavisnu reviziju.

"U posljednjih godinu nestalo je sa spiska blizu 300 autora. Među njima bilo je onih koje je neko iz ovog rukovodstva AMUS-a primao a nisu imali nijednu jedinu pjesmu. S pravom sumnjamo da se preko računa tih autora plaćani iznosi i opran novac članova AMUS-a", objasnio je Đurić.

Prijave

Na pitanje da li AMUS uopće ima legititimitet, članovi Skupštine suglasni su da ovakav kakav je nema.

Odvjetnik koji zastupa spomenute članove Skupštine Dalibor Mrša pojasnio je da je krivična prijava Tužiteljstvu BiH podnesena protiv generalne direktorice Stručne službe AMUS-a Lejle Trnčić, predsjednika Skupštine Edina Dervišhalidovića poznatijeg kao Dino Merlin, predsjednika Upravnog odbora Davora Sučića, poznatijeg kao Sejo Sekson, te članova UO koji je registriran kao i onoga koji se tako predstavlja, ali i članova radnog tijela za reviziju članstva.

Foto: NFOTO / Davor Sučić 

"Postoji osnovana sumnja da su u djelovanju osumnjičenih ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela pronevjera u službi, iz člana 221. Krivičnog zakona BiH", rekao je Mrša, dodavši da je prijava podnesena 1. travnja ove godine.

Polazna osnova za podnošenje krivične prijave, pojasnio je Mrša, jeste rezultat nadzora koji je nad AMUS-om izvršio Institut za intelektualno vlasništvo BiH krajem prošle godine, kada su uočene brojne nepravilnosti.

"Cilj je da se djelovanje AMUS-a stavi u zakonske okvire i ništa više od toga. Ove ljude ovdje najviše boli utrošak novca koji i njima pripada", dodao je Mrša.

Dino Merlin

Zoran Đurić je rekao da je rukovodstvo AMUS-a za 24. srpnja zakazalo sjednicu Skupštine upozorivši da su sve točke već poništene od strane nadležnih institucija.

Tvrdi da će, ako sve prođe tako kako je rukovodstvo zamislilo, uslijediti oduzimanje licence AMUS-u. Podsjetio je da je na snazi privremena mjera kojom je AMUS-u oduzeta dozvola na 12 mjeseci, prenosi mondo.

Kopirati
Drag cursor here to close