Omladinski susreti

Klasična glazba povezala mlade iz Jablanice i Ljubuškog

Na susretima su nastupali učenici Osnovne glazbene škole Ljubuški i Male škole klavira iz Jablanice.
Kultura / Glazba | 12. 11. 2017. u 22:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći "Omladinski susreti kroz klasičnu glazbu", održani su u subotu, a realizirao ih je Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis" iz Jablanice.

Projekt je fokusiran na susretima između mladih kroz učenje i sviranje klasičnih kompozicija, a sve u vezi sa daljnjim unapređenjem kulturnog života lokalne zajednice i grada. Susretima su povezane dvije županije: Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka, zatim Općina Jablanica i Grad Ljubuški i dvije ustanove: Osnovna glazbena škola Ljubuški sa Centrom ''Fortis'' iz Jablanice, priopćio je Međunarodni centar za djecu i omladinu.

Video: Omladinski susreti kroz klasičnu glazbu

Set aktivnosti (glazbene radionice, zajednički koncert) uključivao je učenje, diskusije, prezentacije, razmjene dosadašnjih iskustava. Ovo je također jedan jedinstven projekat koji zajedno sa klasičnom glaznom, kao najvećim stupnjem glazbe, glazbenim radionicama, zajedničkim koncertima, može uticati na kulturni nivo građana.

Kroz ovaj projekt došlo je do afirmacije djece i omladine koja u sebi već imaju i talent i volju i želju za sviranjem, a time je i njihovo znanje uvećano neprevaziđenim kompozitorima poput: Bacha, Mozarta ili Straussa. Projektom su otklonjene sve nacionalne barijere.

Na susretima su nastupali učenici Osnovne glazbene škole Ljubuški i Male škole klavira iz Jablanice. Susreti su održani u novoizgrađenim prostorijama Osnovne glazbene škole Ljubuški. Učenici su svirali na klaviru, violini i flauti, nakon čega su svi sudionici zajedno obišli: Franjevački samostan svetog Ante Padovanskog na Humcu, Muzej na Humcu, vidjeli su bogatu arheološku zbirku sa primjercima iz predpovijesti, antike, srednjeg vijeka i novijeg vijeka, među njima Humačku ploču pisanu bosančincom i vodopad ''Kravice''.

Projekt su sufinancirali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Vijeće mladih općine Jablanica.

Kopirati
Drag cursor here to close