Danas bi napunio 80 godina

John Lennon: Njegovom smrću i simbolično završene šezdesete

John Winston Lennon rođen je u Liverpoolu 9. listopada 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio obitelji pet godina kasnije, no supruga Julia više nije željela živjeti s njime.
Kultura / Glazba | 09. 10. 2020. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / John Lennon, 9. listopada 1940., Liverpool - 8. prosinca 1980., New York 

John Lennon bi ovog 9. listopada napunio 80 godina. Većini je poznato što je ovaj britanski glazbenik postigao s Beatlesima, i bez njih njih, a da je doživio starost, tko zan što bismo sve još imali s njegovim potpisom.

Lennonu, nažalost, nije bilo dopušteno ostariti. Ubrzo nakon njegovog 40. rođendana pjevača je 1980. ubio atentator u New Yorku.

John Winston Lennon rođen je u Liverpoolu 9. listopada 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio obitelji pet godina kasnije, no supruga Julia više nije željela živjeti s njime.

Odrastao je kod tete Mimi, majčine sestre, a majka je poginula 1958., u prometnoj nesreći pred sestrinom kućom, kada je Johnu bilo sedamnaest godina.

Johnu je u školi najčešće bilo dosadno pa je monotoniju razbijao crtanjem svojih kolega i profesora ili bježanjem s nastave.

Budućnost mu nije izgledala sjajno dok teta nije zamolila ravnatelja škole da mu napiše preporuku za Liverpool Art College, zbog njegova crtanja. 

Foto: wfae.org/ / Johnn Lennon i Paul McCartney, legendarni autorski dvojac

Umjesto crtanja, došla je glazba

Godine 1955. osnovao je svoju prvu grupu, The Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. godine.

Zajedno s njime i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. objavljuju svoj prvi album.

Pjesme 'Please, Please Me', 'Help!', 'Strawberry Fields Forever' i 'I Am The Walrus' bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste.

Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su 'Revolution', 'Across the Universe', 'Don't Let Me Down' i 'Come Together'. 

Video: The Beatles - Don

Yoko (mu je bila i ovo i) Ono

Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971.

Najvažnije pjesme iz razdoblja solo karijere su Instant Karma!, Working Class Hero, God, Stand by Me, Imagine i Mind Games.

Za razliku od McCartneya koji je imao desetak pjesama na vrhu Top Tena, Lennonu je to uspjelo samo jednom, s pjesmom Whatever Gets You Thru The Night, u duetu s Eltonom Johnom.

Ubijen je 8. prosinca 1980. godine u 22:50 ispred zgrade Dakota, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Počinitelj je identificiran kao Mark David Chapman. 

Foto: Vinyl Factory / Yoko Ono i John Lennon

Njegovom smrću završene šezdesete

Lennon je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, fotografirao trenutak kada je davao autogram svom ubojici Chapmanu.

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona.

John Lennon je napravio par koraka i prije no što je pao, rekao: "Upucan sam". Čekajući policiju, iz džepa je izvadio primjerak knjige "Lovac u žitu". Zanimljivo je kako je dotičnu knjigu za vrijeme atentata imao ubojica J.F.Kennedyja. Po dolasku policije nije pružao otpor i priznao je krivnju.

Zbog gubitka enormne količine krvi, John Lennon je podlegao ranama. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubojstvu Johna Lennona.

John Lennon kremiran je u krematoriju groblja Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je rasula njegov pepeo po Central Parku gdje se danas nalazi spomen područje Strawberry Fields.

Na Lennonov rođendan, 9. listopada 1985., u Central Parku, nedaleko od zgrade Dakota, gdje je Lennon upucan, sagrađen je memorijal njemu u čast zvan Strawberry Fields. Nazvan je po popularnoj pjesmi Beatlesa snimljene 1967. godine.

Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Mark David Chapman dobio je doživotnu kaznu s mogućnošću pomilovanja nakon 20 godina. Nakon što je 2000. godine stekao pravo na pomilovanje, sud je 11 puta odbio njegov zahtjev za puštanje iz zatvora. 

Video: IMAGINE. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon & The Plastic Ono Band

Najautentičniji Beatle

Zbog atentata se Lennonov album „Double fantasy" prodavao jako dobro da je do danas ostao jedan od najprodavanijih Lennonovih solo albuma.

„To je business", kaže Rainer Moers. „Ali, to nije korektno prema albumu, koji je zaista bio mnogo bolji od nekih prethodnih." Album je 1982. dobio nagradu Grammy kao album godine.

Inače, svaki pojedini član Beatlesa je, istina, bio individualni glazbenik, ali nikad više Beatles.

Stalno je bilo glasina tijekom 1970-ih da će doći do ponovnog okupljanja banda, što ni nekadašnji članovi nisu htjeli isključiti za sva vremena.
Lennon je jednom prilikom u jednom intervjuu govorio o nadljudskom očekivanju fanova: „Oni kao da očekuju da vide Boga kako svira." On je svim Beatlesima poželio individualnu sreću: „Zajedno ili ne, vidjet ćemo."

Kao što je poznato do ponovnog okupljanja nije došlo.

Manogi smatraju kako je upravo Lennon najautentičnija 'Buba'.

Izvjesno je jedno: Zauvijek je ostao odnos ljubav-mržnja između Lennona i McCartneyja, dvojice autora pjesama Beatlesa.

„Oni su profitirali jedan od drugoga", kaže Rainer Moers, osnivač Muzeja Beatlesa u njemačkom Halleu i autor knjige „Beatles – povijest i kronologija"..

„Lennon je McCartneyja sačuvao od površnosti, a McCartney se pobrinuo da sve ne postane previše bizarno." 

Video: STAND BY ME. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close