Janis Joplin

Jedna je Janis

Učmala atmosfera provincije probudila je u njoj buntovnicu koja se zalaže za prava crnaca i protivi strogim ograničenjima života mlade djevojke.
Kultura / Glazba | 19. 01. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 19. siječnja 1943. godine, rođena je Janis Joplin, jedna od najupečatljivijih i najboljih blues rock pjevačica svih vremena.

Učmala atmosfera provincije probudila je u njoj buntovnicu koja se zalaže za prava crnaca i protivi strogim ograničenjima života mlade djevojke.

Video: Janis Joplin - Me And Bobby McGee (Audio)

Otišla je, poput mnogih, u potragu za slavom u Kaliforniju. U San Franciscu je pristupila psihodeličnoj rock skupini Big Brother and the Holding Company.

Imala je veliki uzor u blues-pjevačici Bessie Smith. Oponašajući njezin stil pjevanja, izgradila je svoj, postavši najbolja bijela blues-pjevačica 20. stoljeća.

Tijekom “Ljeta ljubavi” 1967., Janis Joplin proslavila se nastupom na pop festivalu, a dvije godine kasnije upotpunila je i Woodstock svojom briljantnom izvedbom.

Video: Janis Joplin - Kozmic Blues

Osim iznimnih nastupa uživo, ostat će zapamćena po životnom motu: “Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš”.

Život zvijezde, ugrožen čestim uživanjem droge i alkohola, prekinut je prekomjernom dozom na vrhuncu slave u motelskoj sobi 4. 10. 1970. Imala je 27 godina.

Za života je objavila tri albuma, a najbolji “Pearl” izašao je posthumno 1971.

Kopirati
Drag cursor here to close