Bono Vox

Jedini na svijetu nominiran za Oskara, Nobelovu nagradu, Grammy i Zlatni Globus

U početku je Bono pjevao, pisao tekstove i svirao gitaru, zajedno sa The Edgeom, samo za razliku od njega Bono nije znao dobro svirati. Ostali su ga nagovorili da samo pjeva pa se Bono držao samo povremenog sviranja ritam gitare i usne harmonike.
Kultura / Glazba | 10. 05. 2021. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika: Internet / Bono Vox rođen je 10. svibnja 1960. u Dublinu

Pjevač Bono je rođen 10. svibnja 1960. godine u irskom glavnom gradu Dublinu. Pravo ime mu je Paul David Hewson.

Otac mu je bio Robert Bob Hewson, po vjeri katolik kao i većina Iraca. Majka Iris, naprotiv, po vjeri je bila anglikanka, pripadnica od Engleza u Irsku uvedene protestantske crkve.

S obzirom da Bono ima starijeg brata Normana Roberta, roditelji su se dogovorili da će starije dijete odgajati u anglikanskoj vjeri, a mlađe u katoličkoj, ipak je Bono od djetinjstva išao s majkom i bratom u anglikansku crkvu.

Jedina je osoba u svijetu koja je nominirana za Oskara, Nobelovu nagradu za mir, Grammy i Zlatni Globus.

Bono je nadimak dobio od latinske fraze bona vox, što znači dobar glas.

Bonova grupa U2 bila je godinama jedna od najutjecajnijih na sceni, a i dalje su mega popularni.

Video: U2 - Helter Skelter [Rattle and Hum - HD]

Četiri njezina člana (Bono, The Edge, Adam Clayton i Larry Mullen) pohađala su istu školu – Mount Temple Comprehensive School u Dublinu. Tamo su se upoznali i osnovali bend nakon što je 14-godišnji Larry Mullen stavio oglas na školsku ploču.

Zanimljivo je da je Bono upoznao i svoju suprugu Alison (Ali) u istoj školi, jer su je zajedno pohađali. Počeli su hodati kad je njemu bilo 15, a njoj 14 godina. U braku su do danas i imaju četvero djece.

Sa 14 godina Bona Voxa pogađa strašna tragedija,naime tokom djedova sprovoda umire mu majka. Mnogi kažu da je taj događaj uvelike utjecao na njega te ga učinio suosjećajnim s ljudima koji pate, odrasta i sazrijva ranije, što se može iščitati kroz tekstove pjesama kroz čitavu karijeru.

Što se tiče glazbene karijere i povijesti njihove grupe, Bono je bio zagrijan za svirku Rolling Stonesa i The Beach Boysa, bio je umoran od dugih gitarističkih solo dionica. No, problem je bio to što je sastav vrlo loše svirao tuđe pjesme, pa su odlučili svirati svoje.

U2-ovci su 1976. počeli slušati The Ramones, The Clash, Davida Bowija, Patty Smith i Toma Verlainea, pokušavajući utjecaj ovih umjetnika ugraditi u svoju glazbu. Grupa je koristila ime 'Feedback' nekoliko mjeseci, kada su se nazvali 'The Hype', ali tada ih napušta Dick Evans, brat The Edgea i preostala četvorka postaje U2.

Video: U2 - Where The Streets Have No Name (Official Music Video)

U početku je Bono pjevao, pisao tekstove i svirao gitaru, zajedno sa The Edgeom, samo za razliku od njega Bono nije znao dobro svirati.

Ostali su ga nagovorili da samo pjeva pa se Bono držao samo povremenog sviranja ritam gitare i usne harmonike.

Događaj koji je uvelike obilježio Bonov rad bio je pokušaj otmice sastava, zbog živog, antiterorističkog govora prije pjesme Sunday Bloody Sunday. Ta je pjesma iskorištena kao ilustracija tragedije u mjestu Enniskillen, gdje je IRA 8. studenog 1987. bombaškim napadom ubila 11, a ranila 63 osobe. Tada im je bilo savjetovano da sekvencu govora prije izvođenja pjesme Sunday Bloody Sunday izbace iz filma Rattle and Hum, ali su to oni odbili učiniti, unatoč ozbiljnim prijetnjama.

Tekstovi pa i glazba U2 se dramatično mijenjaju 1991. godine albumom Achtung Baby, u to vrijeme zvuk i tekstovi su bili potpuno nekarakteristični za U2, a danas su antologijski. S tim albumom postaju više osobni, ali i dalje prateći aktualna politička zbivanja.

Nakon spomenutog albuma Bono se kao autor seli u eksperimentalne faze, kojih je rezultat album Zooropa (1993.) proizašao iz ZOO TV turneje, da bi se u narednih petnaestak godina vraćao prepoznatljivim tekstualnim i glazbenim izričajima: himničnost i melodičnost prepoznatljiva za U2.

Video: U2 - I Still Haven

Danas je Bono nekima poznatiji kao politički aktivist i borac protiv ekstremnog siromaštva i AIDS-a (Live Aid, Conspiracy Of Hope - Amnesty International Tour, Free Burma, Jubillee 2000, NetAid, Children of Chernobil, DATA, Project Red, ONE Campaign), nego kao glazbenik, što mu često mnogi predbacuju, uz obveznu opasku da bi bolje bilo da se bavi samo glazbom.

Uz djelovanje kroz U2, Bono je i radio sa mnogim, najvećim glazbenicima današnjice, među koijma su: Zucchero, Frank Sinatra, Johnny Cash, Willie Nelson, Luciano Pavarotti, Sinéad O'Connor, Green Day, Roy Orbison, Bob Dylan, Tina Turner, Mick Jagger, Keith Richards, Ziggy Marley, Sting i BB King. S njim su snimali i Ray Charles, Quincy Jones, Kirk Franklin, Bruce Springsteen, Tony Bennett, Clannad, The Corrs, Coldplay, Prince, Maria McKee, Simple Minds, Gavin Friday, Maurice Seezer, Mary J. Blige, Stevie Wonder, Tom Petty, Robbie Robertson, Wyclef Jean, Kylie Minogue, Michael Hutchence i mnogi drugi.

Bono se u javnosti gotovo nikad ne pojavljuje bez naočala, za koje u intervju za Rolling Stone kaže: 'Imam vrlo osjetljive oči na svjetlost. Kad me netko fotografira, bljesak mi je pred očima ostatak dana, desno oko mi oteče, a oba dva se zacrvene. Dakle može se reći, naočale su dijelom osjetljivost, dijelom taština i dijelom privatnost'.

Video: U2 - With Or Without You (Official Music Video)
Kopirati
Drag cursor here to close