Na današnji dan preminuo Frank Sinatra

Jedan od najvećih glasova svih vremena odmah po rođenju proglašen mrtvim

Poput prave zvijezde, čitavog života punio je stranice žutog tiska svojim brakovima, avanturama, vezama s mafijom i sklonošću ka piću.
Kultura / Glazba | 14. 05. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Frank Albert Sinatra (915-1998), američki pjevač i glumac, jedna od ikona Holywooda, umro je 14. svibnja 1998. godine.

Sinatra je bio showman i kontroverzna osoba izvan pozornice. Smatra se jednim od najutjecajnijih i najpopularnijih umjetnika 20. stoljeća. Ukupno je prodano više od 150 milijuna zapisa s pjesmama u izvedbi pjevača. Kao prava ikona popularne glazbe tog vremena, uglavnom u Americi, jedanaest puta proglašen je pobjednikom Grammyja.

Rođen je kao sin jedinac Talijana. S 15 godina Sinatra je odlučio napustiti srednju školu te postati sportski novinar. Zanesen tim željama, odlučio je upisati večernju školu novinarstva gdje je učio engleski jezik, daktilografiju i hvatanje bilješki. Nedugo zatim, želja mu se ostvaruje te postaje sportski novinar, piše studentski.hr.

Video: Frank Sinatra

Međutim kada je prvi put čuo Bing Crosbyja te Billie Holiday odlučio se okušati u pjevačkim vodama, a budući da je zaista imao poseban glas, to i nije bio neki problem. Želio se dokazati publici, pa je nastupao po lokalnim amaterskim natjecanjima, a u isto vrijeme obilazi sve filmske studije u potrazi za prvim glumačkim angažmanom.Vrlo brzo se dokazao kao velika zvijezda na koju se može računati.

Počeo je svirati u maloj skupini, a ubrzo i samostalno. U studenom 1946. izdavačka kuća Columbia Records objavljivala je jednu Sinatrinu ploču mjesečno. Njegove ploče prodavale su se u 10 milijuna primjeraka godišnje. Agencija za mlade talente koja se brinula za njegovu promociju reklamirala ga je sloganom "The voice that thrilled millions", a novinari su mu u to vrijeme nadjenuli, danas općepoznati, nadimak "The Voice".

Na vrhuncu karijere doživio je veliki pad. Novine su ga povezivale s brojnim mafijaškim i ljubavnim skandalima. Godine 1949. rastaje se od svoje žene Nancy i raskida ugovor s Columbia Recordsom te pada na samo dno.

Video: Nancy 

Sinatra kreće i u filmske vode i dobiva ulogu u filmu "Odavde do vječnosti", u filmu se pronalazi u sporednoj ulozi Maggia, malog Talijana koji odbija biti slomljen. Za tu ulogu je dobio Oscara što ga je ponovno vratilo na sam vrh. Zaredali su se brojni filmovi poput Guys and Dolls, The Tender Trap i The Man With The Golden Arm te potpisuje i novi pjevački ugovor koji mu donosi miljunsku zaradu.

Video: From Here to Eternity (1953)

Od tada se paralelno bavi glumačkim i pjevačkim poslom. Autor je stotinjak albuma, a nastupio je u 58 filmova.

Svoju je karijeru pokušao okončati 1971. kada je najavio povlačenje, no već 1973. vraća se novim albumom Ol Blue Eyes Is Back. Godine 1980. nastupio je pred 175.000 ljudi u Rio de Janeirou, što ga je dovelo i u Guinnesovu knjigu rekorda. Nemirni duh nije mu dao mira pa je i dugo nakon prvotne najave mirovine nastupao diljem svjetskih pozornica.

Video: Ol Blue Eyes Is Back

Bio je povezan s mafijom na način koji i danas nije potpuno razjašnjen.

James Kaplan u knjizi Sinatra The Chairman je napisao da je Sinatra bio fasciniran mafijom, kao i oni njime, iako mnogi sumnjaju u to.

Svejedno, poznato je da se družio s Lucky Lucianom, Willieom Morettijem i Joeom Fischettijeom, koji je bio povezan i s Caponeom.

No nitko ne sumnja da je Frank bio opsjednut s Johnom F. Kennedyjem i njegovom obitelji. Glavu obitelji, papa Joea, uvijek su privlačile poznate osobe, pa je i Sinatra na određeni način pužao besplatan PR njegovom sinu, ali ga je i povezivao s organiziranim kriminalom, za koji je Joe želio da pomogne njegovom sinu.

Video: Frank Sinatra - John Kennedy Las Vegas, Jan 1960

Kaplan pak tvrdi da se Sinatra družio s Kennedyjem zato što mu je ovaj mogao pružiti političku moć. I u ovo mnogi sumnjaju, budući da je poznato da je pjevaču bila puno važnija moć koju je ionako posjedovao: nad ženama, glazbom i filmom.


Zanimljivosti

- Odmah po rođenju proglašen mrtvim. Sinatra se rodio plav i nije disao. Odmah su ga proglasili mrtvim i doktor ga je položio na stol i išao se pobrinuti za pjevačevu majku. Sinatrina baka ga je uzela, stavila pod hladnu vodu i udarala po leđima dok nije počeo disati.

- Težina novorođenog Sinatre bila je gotovo 6 kg

- Frank se trebao zvati Martin po svome ocu, ali ga je svećenik tijekom krštenja slučajno nazvao Frank po njegovom djedu Franku Garricku pa je njegova majka odlučila zadržati to ime.

- Tijekom tinejdžerskih godina dobio je nadimak 'Scarface' što u prijevodu znači lice puno ožiljaka. Naime, prilikom rođenja doktor je koristio forceps te je to ostavilo ožiljke na lijevoj strani Sinatrinog lica. Kad je odrastao šminkom je prekrivao ožiljke.

- U dobi od 16 godina Frank je izbačen iz škole zbog strašnog ponašanja.

- Prvi posao buduće američke zvijezde bio je utovarivač.

- Iako je do 1940-ih Sinatra postao jedan od prvih američkih tinejdžerskih idola, njegov publicist George Evans ništa nije htio prepustiti slučaju pa je organizirao audiciju kako bi pronašao cure koje mogu pjevati najglasnije i plaćao ih pet dolara da sjede na strateškim pozicijama u publici i stvaraju uzbuđenje iako to nije bilo potrebno jer je Sinatra već tada bio planetarno poznat.

- Rođen je i odrastao je u New Yorku stoga ne čudi da je pjevač gajio veliku ljubav prema tome gradu i da mu je posvetio puno pjesama. Jedan od njegovih najpoznatijih hitova 'New York, New York' je postao neslužbena himna New Yorka te se često čuje na raznim događanjima u gradu. Zadnjih 35 godina ta se pjesma čuje nakon završetka svake utakmice na Yankee stadionu.

- Sinatra nikada nije naučio čitati note i bio je potpuno samouk, a pamti ga se kao jedan od najvećih glasova svih vremena.

- 'Ovo je piće za džentlmene', izjavio je jednom Sinatra referirajući se na viski Jack Daniel's. Njegovo omiljeno piće sastojalo se od četiri kocke leda, dva prsta Jack Daniel's-a i malo vode.

- "Alkohol je najgori čovekov neprijatelj, ali Biblija propoveda da treba da volimo svoje neprijatelje", govorio je Sinatra čija je omiljena zdravica bila: "Da poživite do stote i da poslednji glas koji čujete bude moj". Često je isticao i kakve žene voli."Uravnotežena devojka je ona koja ima praznu glavu i popunjen džemper", rekao je.

- Tijekom povijesnog posjeta šefa SSSR-a Nikite Hruščova Sjedinjenim Američkim Državama, Sinatra je bio svečani meštar koji je primio visoko izaslanstvo.

- Nakon teškog srčanog udara, Sinatra je preminuo 1998. godine u 82. godini života u bolnici u Los Anglesu, a zadnje riječi upućene njegovoj ženi su navodno bile 'ja gubim'. Posljednjih nekoliko godina svog života pjevač je imao mnogo zdravstvenih problema.

- Noć nakon njegove smrti Empire State Building u New Yorku je svjetlila u plavoj boji u počast Sinatri, a u Las Vegasu su se prigušila svjetla i kasina su prestala raditi jednu minutu u njegovu čast.

Kopirati
Drag cursor here to close