Interesantno

Istraživanja o Beethovenovom životu u Beču

Mnogobrojne analize Beethovenove kose su pokazale veliku koncentraciju olova u njegovom organizmu, što se navodi kao jedan od potencijalnih uzročnika smrti, ali i gubitka sluha.
Kultura / Glazba | 18. 12. 2020. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beethoven je rođen u Bonnu, u Nemačkoj, iako se ne zna točan datum njegovog rođenja, zabilježeno je da je kršten 17. prosinca 1770. godine. Kasnije, zbog svoje selidbe u Beč i velikog doprinosa glazbi, Beethoven postaje prihvaćen i priznat kao jedan od najvećih glazbenika koji su ostavili traga u Beču, jednako kao i Mozart, Schubert, Haydn i Vivaldi. Kada se u ožujku 1827. pročula vijest o smrti slavnog kompozitora njegov prijatelj Stephan von Breuning ga zadnji put posjećuje kako bi sačuvao pramen kose, koji je danas izložen u "Wien Museum".

Mnogobrojne analize Beethovenove kose su pokazale veliku koncentraciju olova u njegovom organizmu, što se navodi kao jedan od potencijalnih uzročnika smrti, ali i gubitka sluha. Pored sumnje da je trovanje nastalo putem konzumacije vina, koje se tada čuvalo u buradima obloženim olovom, postoji i teorija da se kompozitor otrovao, jer je u tijeku upale pluća obolio i od hidropsije. Prema podacima kojim raspolaže "Wien Museuma", u to doba je liječenje hidropsije uključivalo i velike količine olova. Oslabjela jetra slavnog kompozitora nije mogla podnijeti olovo zbog čega je došlo do trovanja.

S druge strane, istraživanja muzikologinje Irene Suchy su pokazala da su dvije trećine svih Beethovenovih posveta bile upućene ženama. Mreža, kako financijski tako i intelektualno, snažnih žena koje su mecenatski podržavale Beethovena značajno je doprinijela uspjehu kompozitora. Posvete su u to vrijeme važile kao zahvalnice i dokaz o suradnji. Među njima su se istakla imena: Fanny von Arnstein, Josephine Brunsvik, Anna Maria von Erdödy, Therese Malfatti i Nanette Streicher, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close