Tugo mojaaaa

Imamo recept: Kako napraviti glazbeni hit?

U studiji nisu analizirani stihovi nego samo karakteristike zvuka pop pjesama, ali rezultati odgovaraju ranijim istraživanjima koja su pokazala da iz pjesama nestaju 'pozitivne emocije'.
Kultura / Glazba | 30. 05. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želite li napisati glazbeni hit, veća je vjerojatnost da ćete to uspjeti s pjesmom koja je vedrija, plesnija i u izvedbi pjevačice, pokazala je studija o 30 godina evolucije u glazbi. Ali iako ljudi očigledno preferiraju vedrije pjesme, njih je sve manje i manje.

''Svake godine izlazi sve više nesretnih pjesama'', ustvrdio je tim s kalifornijskog sveučilišta Irvine u časopisu Royal Society Open Science.

U njihovoj se analizi pokazalo da su u pjesmama u zadnjih 30 godina 'sreća' i 'vedrina' u opadanju, dok je 'tuge' sve više.

Ali tom trendu prkose hitovi. Veselije pjesme, naime, na top ljestvicama prolaze bolje od tugaljivih. Odličan primjer za to je 'Happy' Pharrella Williamsa.

U studiji nisu analizirani stihovi nego samo karakteristike zvuka pop pjesama, ali rezultati odgovaraju ranijim istraživanjima koja su pokazala da iz pjesama nestaju 'pozitivne emocije'.

U ranijoj studiji koja je pokrila razdoblje od 1980. do 2007. pokazalo se tako da su stihovi sve egocentričniji, da se sve više upotrebljavaju riječi 'ja' i 'moje', kao i druge antisocijalne riječi poput 'mržnje' i 'ubojstva'.

Takav trend u pisanju stihova u skladu je društvenim trendovima rasta usamljenosti, socijalne izolacije i mentalnih poremećaja.U novoj kalifornijskoj studiji, temeljenoj na pola milijuna pjesama objavljenih u Britaniji od 1985. do 2015., pokazalo se i da su sve manje popularne pjesme koje pjevaju muškarci.

'Posljednjih godina više hitova izvode pjevačice', kaže se u studiji.

'To je posebno zanimljivo s obzirom na veliku debatu o ulozi žena u glazbenoj industriji, rodnoj neravnopravnosti, stereotipovima i seksualizaciji pjevačica', dodaje se. Pjesme u studiji smatrale su se upješnima ako stignu do prvih sto na glazbenim ljestvicama, a takvih je samo četiri posto od svih objavljenih.

Popularnost raste pjesmama koje se opisuje kao vedrije, opuštenije i plesnije, što je moguće povezano s usponom elektronske glazbe i sukladnim padom rocka i heavy metala.

Istraživanje je pokazalo i da će mala vjerojatnost da će klasika i jazz doći do top ljestvica, koje su mahom rezervirane za pop i 'dance' pjesme.

Može li ovo pomoći skladateljima?

'Moglo bi, ako prate trendove i nastoje ih slijediti', kazala je suautorica studije Natalia Komarova.

'Ali veliki dio uspjeha i dalje čini ono nešto što niti matematičari ne mogu izmjeriti', naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close