Dođite na probu

HKUD ''sv. Ante - Cim'' donosi 10 razloga zašto je folklor dobar

Upisati se mogu djeca već od prvog razreda osnovne škole, srednjoškolci, studenti, rekrativci koji žele naučiti poneka svadbena kola, stariji.
Kultura / Glazba | 06. 09. 2018. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ples pokreće svijet, neka pokrene i vas! Donosimo vam 10 razloga zašto je dobro upisati se na folklor.

1. Folklor je spoj tradicijske književnosti, glazbe, plesa, dramskog i likovnog stvaralaštva.
2. Znanstveno je dokazano da je kod igranja folklora aktivna cijela motorika našeg tijela, folklor razvija centar za ravnotežu, cenar za vid i osjet za sluh u mozgu.
3. Bavljenjem folklorm postiže se dobra kondicija te ukupno pridonosi zdravom načinu života.
4. Folklor izaziva emocije, luči se hormon sreće.
5. Kod djece potiče razvoj socijalizacije i ponašanja u grupi.
6. Folklor stvara nova prijateljstva i druženja.
7. Osobe koje su bile aktivni članovi folklornog društva kažu da je folklor životno iskustvo koje stvara najdraže uspomene.
8. Kroz folklor se često putuje na dosta zanimljivih destinacija, upoznaju se druge kulture.
9. Za upisati se na folklor nije potrebno predznanje, koraci se uče na probama bez većih problema.
10. Uključivanjem u folklor ukazuje se društvu i budućim generacijama na važnost očuvanja kulture i tradicijske baštine.

''Stoga, ne čekajte nego se uključite u folklor. HKUD ''sv. Ante – Cim'' Mostar vas poziva svakog ponedjeljka i četvrtka od 19 do 21 u prostorije crkve sv. Franje u Ilićima na svoje probe'', navode u priopćenju HKUD-a.

Upisati se mogu djeca već od prvog razreda osnovne škole, srednjoškolci, studenti, rekrativci koji žele naučiti poneka svadbena kola, stariji.

''Na probu je potrebno ponijeti dobru volju, raspoloženje, vodu i tenisice. Dođite, pridružite nam se, naučite igrati kola svog naroda, ali i drugih naroda. Naučite svirati tradicijske instrumente, pjevati tradicijske pjesme'', priopćili su.

Ako želite naučiti nešto više o nošnjama, priopćili su, HKUD ''sv. Ante – Cim'' Mostar posjeduje brojne nošnje, kako hrvatske tako i drugih naroda od kojih su mnoge stare preko 100 godina.

Koreograf i umjetnički ravnatelj HKUD – a ''sv. Ante – Cim'' Mostar je Goran Juričić koji se može podičiti sa 45 godina aktivnog rada u fokloru.

''O samom Društvu, nije potebno mnogo govoriti, ono potiče iz 1872. godine te svojim pojavljivanjem uvijek je posebno zamijećeno jer sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva'', navode.

Za sve informacije javite nam se na naš mail: [email protected] kao i na našu facebook i instagram stranicu.

Kopirati
Drag cursor here to close