AMUS

Godina klasične glazbe, povijesni iskorak za glazbeno stvaralaštvo u BiH

„Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca“ (AMUS) 2021. godinu proglasila je godinom klasične (umjetničke) glazbe i ovaj natječaj dio je tog velikog projekta od društvenog značaja.
Kultura / Glazba | 07. 04. 2021. u 07:08 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natječaj za dodjelu sredstava za kulturne namjene, u ukupnom iznosu 100.000 KM, otvoren je 15. ožujka (rok za prijavu je 30 dana od dana objavljivanja), te je izazvao veliko zanimanje mladih skladatelja širom Bosne i Hercegovine koji su već poslali svoje prijave ili to namjeravaju učiniti u predstojećem razdoblju.

„Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca“ (AMUS) 2021. godinu proglasila je godinom klasične (umjetničke) glazbe i ovaj natječaj dio je tog velikog projekta od društvenog značaja.

Uspostavljanje glazbenog prostora za skladatelje umjetničke glazbe bezgranična je širina u kojoj skladatelj glazbeno djelo stvara, percipira i istražuje te, u konačnici, glazbenu misao pretvara u kompleksno organizirano djelo najveće vrijednosti.

U takvim misaonim procesima, skladatelj odvaja svijet stvaralačkog ideala od realnih okvira svakodnevnog izražaja. Stvoriti posebne okolnosti za skladatelja da posegne za svojom intimnošću, glazbenu misao da pretoči u partituru koja potom biva postavljena pred orkestre, horske glazbenike i dirigenta, znalački je put u kojem se stvaraju temeljne vrijednosti umjetničke forme.

Odlučivši ovu godinu učiniti vremenom umjetnosti, AMUS otvara novi svijet za nas. Mnogo je mladih, talentiranih skladatelja čija su djela povremeno i nesigurno prezentirana u čudnim okolnostima, kao da nije riječ o dragocjenosti koja svako društvo čini intelektualno i duhovno bogatijim. Ova izvanredna okolnost podstiče na razmišljanje kako smo zakoračili na put gdje ćemo svijet u kojem živimo vidjeti u drugom svjetlu. Konačno će pred nama biti glazbena djela u kojima ćemo se rado ogledati i ponositi se time što smo suvremenici skladatelja koji će u ime umjetnosti i umijeća stati pred dirigentsku palicu AMUS-a, institucije koja promišlja unaprijed te se bori za vrijednosti koje svijet čine boljim mjestom.

Kopirati
Drag cursor here to close