Sejo Sexon

Glazbenik Davor Sučić slavi 60. rođendan

Ovaj rock and roll glazbenik, skladatelj, tekstopisac, glazbeni producent, glumac i redatelj rođen je 7. lipnja 1961. godine u Sarajevu. Sudjelovao je u radu na svim izdanjima Zabranjenog pušenja, kao i u humorističnoj seriji Top listi nadrealista.
Kultura / Glazba | 07. 06. 2021. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NFOTO / Davor Sučić rođen je na današnji dan 1961. godine

Davor Sučić (Sejo Sexon), jedan od glazbenika koji su utemeljili pokreta Novi primitivizam u Sarajevu, rođen je na današnji dan prije 60 godina.

Ovaj rock and roll glazbenik, skladatelj, tekstopisac, glazbeni producent, glumac i redatelj rođen je 7. lipnja 1961. godine u Sarajevu.

U to vrijeme je htio biti psihijatar, što je značilo prvo diplomiranje medicine prije početka specijalizacije na studiju psihijatrije. Tako je apsolvirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, ali ne i diplomirao jer je počeo ozbiljno baviti glazbom.

Sudjelovao je u radu na svim izdanjima kultnog Zabranjenog pušenja, kao i u humorističnoj seriji Top listi nadrealista.

Sučić je počeo svirati gitaru u dobi od 12 godina. Godine 1978. osnovao je rock bend po imenu Pseudo Blues Band s Nenadom Jankovićem (dr. Nele Karajlić), pjevačem i klavijaturistom, koji je tada bio njegov susjed u sarajevskom kvartu Koševo.

Godine 1980. dvojcu se pridružuje bubnjar Zenit Đozić, a bend mijenja naziv u Pseudo Blues Band Zabranjeno pušenje. U bendu je svirao i mlađi brat Nenada Jankovića, Dražen (Seid Mali Karajlić).

U početku, koristeći pseudonim Elvis J. Spahović, Sučić postaje jedan od utemeljitelja pokreta Novi primitivizam u Sarajevu. Godine 1981., dok je većina članova benda otišla na odsluženje vojnog roka, Sučić i Dražen Janković se sastaju s Mirkom Srdićem i formiraju bend Elvis J. Kurtović & His Meteors.

Video: Zabranjeno pušenje - Šeki is on the road again - Das ist Walter

Ubrzo se bend proširuje novim članovima kada dolaze Dražen Ričl (Zijo, kasnije Crvena jabuka) i Radomir "Hare" Gavrilović. Skupina zamišljena kao neobavezno druženje počinje s koncertima već u jesen 1981. godine. Bend uskoro pribavlja status kultne skupine čiji uspjeh premašuje onaj njihovih matičnih skupina.

U to vrijeme Sučić i Srdić pišu pjesme koje će se naći na njihovom debi albumu Mitovi i legende o kralju Elvisu, objavljenom 1984. godine. Istodobno je Sučić radio na prvoj pjesmi Zabranjenog pušenja, "Penzioneri na more idu zimi", za Radio Sarajevo. Na nastupima ove grupe počinje koristiti umjetničko ime Sejo Sexon. Godine 1982. Sučić je napustio skupinu Elvis J. Kurtović & His Meteors.

Sučić je sa Zabranjenim pušenjem nastupao po sarajevskim klubovima dvije godine prije nego što su u jesen 1983. godine počeli sa snimanjem pjesama za njihov debitantski album. Proces snimanja pjesama, u skromnom studiju producenta Paše Ferovića, trajao je sedam mjeseci prije nego što je u travnju 1984. godine objavljen album Das ist Walter.

Jugoton album prvo izdaje u samo 3.000 primjeraka, što je jasno ukazivalo na izrazito niskim tržišnim očekivanjima. Iako je album bio objavljen u malom tiražu, konačni broj prodanih primjeraka od 100.000 postavlja rekord za prekoračenje početnog tiraža; za 30 puta je premašen prvi tiraž. Skupina 1984. godine kreće na koncertnu turneju s 60 koncerata po najvećim dvoranama u bivšoj državi i postaje najveća rock atrakcija nakon samo jednog albuma.

Foto: Filmofil / Sejo Sexon, Nele Karajlić i Zenit Đozić

U drugom dijelu 1980-ih, Sučić je napisao, aranžirao i producirao pjesme za još tri studijska albuma Zabranjenog pušenja.

Drugi studijski album Dok čekaš sabah sa šejtanom zagrebački Jugoton je izdao 11. lipnja 1985. godine. Treći i četvrti studijski album, Pozdrav iz zemlje Safari i Male priče o velikoj ljubavi, objavljeni su 1987. i 1989. godine u izdanju sarajevske diskografske kuće Diskoton. Godine 1990. Sučić skupa s Darkom "Minkom" Ostojićem i Farisom Arapovićom je napustio Zabranjeno pušenje zbog različitog pogleda na viziju benda i politički angažman.

U to vrijeme, Sučić i Ostojić rade na svom solo projektu za Diskoton, no taj studijski album nije objavljen zbog početka rata u BIH.

Sejo Sexon i Nele Karajlić, kao ključni ljudi Zabranjenog pušenja, potpuno se razilaze izbijanjem rata. Nele odlazi u Beograd i zauvijek u svojoj glavi 'briše' Sarajevo, dok Sejo preživljava rat u opkoljenom gradu, a nakon uspostave mira u BiH, on seli u Zagreb. gdje živi jedno vrijeme.

Kasnije se vratio u svoj rodni grad Sarajevo, i skupa s Mirkom Srdićem obnovio Zabranjeno pušenje. Prateći bend Top liste Nadrealista s članovima Sejo Kovo, Đani Pervan, Dušan Vranić i Samir Ćeramida postaju jezgra novog Zabranjenog Pušenja.

Video: Zabranjeno pušenje - Ibro dirka - Dok čekaš sabah sa šejtanom

U to vrijeme bend radi na svom novom studijskom albumu. Tako se peti album Zabranjenog pušenja Fildžan viška izdaje 1997. godine u izdanju Dallas Recordsa i Nimfa Sounda. Sučić je uz pomoć Srdića napisao sve pjesme te producirao album. U studenom 1995. godine u Zagrebu Sučić je osnovao nezavisnu izdavačku kuću i tvrtku za video produkciju TLN-Europa.

U ožujku 1999. godine Sučić je završio šesti studijski album Zabranjenog pušenja pod naslovom Agent tajne sile, a studijski album Bog vozi Mercedes objavljen je u prosincu 2001. godine.

Sredinom 2004. godine, Sučić počinje raditi na novom izdanju Zabranjenog pušenja, dvostrukom albumu 'Hodi da ti čiko nešto da!'.

U jesen 2008. godine Sučić radi na novom albumu Zabranjenog pušenje skupa s gitaristom benda Tonijem Lovićem. Godinu dana poslije deveti studijski album Muzej Revolucije se izdaje 7. studenoga, na 92. obljetnici Oktobarske revolucije.

Video: Zabranjeno pušenje - Karabaja (spot)

Tijekom 2012. godine Sučić je s Lovićem napisao i producirao deset novih pjesama koje su se našle na desetom studijskom albumu Zabranjenog pušenja Radovi na cesti. Album su 10. listopada 2013. godine objavili Croatia Records i Dallas Records.

Godine 2003. Sučić je oženio Sašu Midžor, hrvatsku fotografkinju. Skupa imaju dvoje djece, sin Vito (2004.) i kćerka Nora (2010.). Također, ima kćer Tesu (1999. god.) iz prvog braka, koja živi u Sarajevu.

Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2009. godine. Naslov njegove disertacije je "Sukob omladinske supkulture i jugoslavenske službene politike osamdesetih godina dvadesetog stoljeća".

U novije vrijeme aktivan je u bh. Asocijaciji kompozitora – muzičkih stvaratelja (AMUS).

Video: Zabranjeno pušenje - Jugo 45 (spot)
Kopirati
Drag cursor here to close