Parco della Musica

Glazbeni kompleks u Rimu dobio ime po Enniju Morriconeu

Legendarni filmski skladatelj preminuo je 6. srpnja u 92. godini.
Kultura / Glazba | 19. 07. 2020. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rimsko gradsko vijeće imenovalo je jedan od najvažnijih gradskih glazbenih kompleksa, Parco della Musica, po nedavno preminulom talijanskom skladatelju Enniou Morriconeu.

Legendarni filmski skladatelj preminuo je 6. srpnja u 92. godini.

"Danas slavimo osobu velike ljudske i umjetničke dubine koja zaslužuje da ga Rim nastavi dostojno pamtiti po svemu što je stvorio," kazala je gradonačelnica Rima Virginia Raggi, dok je njegov sin Marco dodao: "Auditorium je bio njegov dom. Ova posvećenost, tako spontana i brza, šokirala je mene i moju obitelj."

Morricone je skladao glazbu za više od 450 filmova, od spaghetti vesterna 60-ih godina, preko talijanske crnohumorne drame Ettorea Scole "Ružni, prljavi, zli" i britanskog filma "Misije" Rolanda Joffea s Robertom De Nirom i Jeremyjem Ironsom, do filmske drame Quentina Tarantina "Mrska osmorka".

Dobitnik je šest Zlatnih globusa, pet nagrada Bafta, Grammyja, Oscara za životno djelo, a nominiran za Oscara bio je pet puta.

Auditorium Ennio Morricone veliki je javni glazbeni kompleks s tri koncertne dvorane i kazalištem na otvorenom. Auditorium je postao novi dom orkestra Glazbene akademije Santa Cecilia, jedne od najstarijih glazbenih institucija na svijetu.

Moriccone se školovao upravo na toj akademiji, na kojoj je diplomirao trubu 1946. godine, a 1954. i kompoziciju.

Kopirati
Drag cursor here to close