Gladne uši

Gdje je nestao jazz u Mostaru?

Ako govorimo o Hercegovini, jazz je apsolutno nezastupljen. Mladi glazbenik Josip smatra kako je pozitivna strana toga mogućnost istraživanja.
Kultura / Glazba | 29. 04. 2019. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana jazz-a HNK Mostar u partnerstvu s Američkim kutkom Mostar organizira jazz koncert mladog mostarskog benda Smooth Groove. Koncert će se održati u utorak, 30. 4. 2019., u 20 sati u HNK Mostar.

Smooth Groove kao ideja postoji otprilike tri godine, a kao bend dvije godine i par mjeseci. Nastao je u Mostar rock školi kada je pokrenut akademski odjel s ciljem upoznavanja polaznika s jazz glazbom. Čini ga šest članova koje je spojila ljubav prema jazz glazbi: Josip Palameta (vokal), Ante Šunjić (klarinet i saksofon), Marko Palameta (klavir), Nedim Kurtović(el. gitara), Josip Zovko (bass ) i Toni Lesko (bubnjevi).

''Koliko znam, u gradu ne postoji bend koji aktivno nastupa s jazz repertoarom. Nisam baš sretan što je situacija takva, ali mi je vrlo drago da upravo mi imamo priliku održavati jazz koncerte naše generacije, praviti vlastite prve korake u našem gradu te predstaviti publici određene standarde jazza'', kaže frontmen benda Josip Palameta.

Ako govorimo o Hercegovini, jazz je apsolutno nezastupljen. Mladi glazbenik Josip smatra kako je pozitivna strana toga mogućnost istraživanja.

''Proučavanje, slušanje, gledanje nekih uspješnih ljudi sa ovih prostora koji sviraju jazz dovodi i do otkrivanja naših vršnjaka u Srbiji i Hrvatskoj koji rade punom parom, što ukazuje kako je jazz veoma zastupljen, ali nedovoljno medijski popraćen, nažalost'', rekao je.

U Smooth Grooveu imaju za cilj još mnogo učiti, vježbati i nastupati prije nego se odvaže na autorski rad. Koncert Jazz u Kazalištu je njihov drugi samostalni koncert.

''Jako smo sretni što imamo priliku održati koncert upravo na taj datum. Prije svega, lijepo je znati da će se na bezbroj lokacija u svijetu u isto vrijeme održavati koncerti na kojima će nastupati masa svjetskih glazbenika, a svirati jazz u kazalištu u našem Mostaru je jako velika čast. Publika će imati priliku čuti naše obrade jazz standarda. Svirat ćemo neka jako poznata i neka manje poznata, ali predivna djela velikih kompozitora, muzičara i vokala 20. stoljeća'', istaknuo je Palameta.

Organizatori su udružili snage kako bi podržali mladi bend i ljubiteljima jazz-a omogućili jedno lijepo glazbeno iskustvo uz želju da se ovaj glazbeni pravac počne širiti našim prostorima.

''Mi u HNK Mostar otvoreni smo i prema drugim umjetnostima pa u tome smjeru podržavamo mnoge umjetnike. Osim ovoga projekta 'Jazz u Kazalištu', za koji se nadam kako će postati tradicionalan, postoji i 'Poezija u Kazalištu', koji pomalo već hvata svoje korijenje i na koji je mostarska publika iznimno pozitivno odgovorila ogromnom posjetom'', kazao je pomoćnik ravnatelja za projekte, marketing i odnose s javnošću Josip Blažević.

Kopirati
Drag cursor here to close