Dobitnica nagrade Cvjetko Rihtman

Gabrijela Novaković: ”Zvuk flaute me osvojio na prvu”

Gabrijelina ljubav prema glazbi, posebno prema flauti, bila je na prvi pogled ili bolje rečeno na prvi zvuk. Prvi tonovi ovog instrumenta odredili su njen životni put.
Kultura / Glazba | 27. 05. 2021. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od dobitnica nagrade ”Cvjetko Rihtman”, koja se dodjeljuje najboljim studentima Muzičkih akademija u BiH, je Gabrijela Novaković, studentoca IV godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odsjek vokalno-instrumentalni, smjer flauta.

”Nagrada ”Cvjetko Rihtman” predstavlja krunu mog dosadašnjeg uspjeha te me motivisala za dalje usavršavanje i projekte koji tek slijede. Smatram da je nagrada ”Cvjetko Rihtman” veliko dostignuće te mi je bila čast što sam uopće izabrana u uži krug kandidata za dodjelu ove nagrade. Moja očekivanja su bila skromna, ali trudom i radom rezultati su stigli”, rekla je Gabrijela Novaković.

Gabrijelina ljubav prema glazbi, posebno prema flauti, bila je na prvi pogled ili bolje rečeno na prvi zvuk. Prvi tonovi ovog instrumenta odredili su njen životni put.

”Ljubav prema gazbi gajim još od malih nogu. Sa flautom sam se upoznala na promoviranju Osnovne muzičke škole i kada sam prvi put čula zvuk instrumenta znala sam da će to biti moj izbor. Veoma rano sam se srodila sa svojim instrumentom, a samim tim sam još u osnovnoj školi shvatila da će glazba biti moja životna profesija”, dodaje.

Ova mlada umjetnica posebno je obradovana činjenicom da je AMUS 2021. godinu proglasio za godinu klasične (umjetničke) glazbe. Prema njenom mišljenju, ovaj projekt AMUS-a ima veliki značaj za budućnost suvremene klasične glazbe u Bosni i Hercegovini i mlade autore.

”2021. godina je sa razlogom proglašena za godinu klasične glazbe zahvaljujući AMUS-ovoj dodjeli novčanih sredstava za poticanje suvremenih kompozitora klasične glazbe. Ovaj projekt je veliki korak za dalju budućnost savremene klasične glazbe u BiH. Smatram da se sve više pridaje značaj klasičnoj glazbi, što mi predstavlja zadovoljstvo. Međutim, zastupljenost klasične glazbe na prostoru BiH je i dalje više prisutna u većim gradovima, dok je u ruralnim sredinama njena zastupljenost znatno manja. Strategija kulturno-umjetničkog razvoja je zadatak mlađih generacija koji imaju podršku AMUS-a”, dodala je Gabrijela.

Gabrijela namjerava nastaviti školovanje jer je to najbolja garancija njenog glazbenog razvoja.

”Nakon završenih osnovnih studija na Muzičkoj akademiji svakako planiram nastaviti dalje studije i usavršavati svoj umjetnički lik. Pored toga planiram nastaviti i izvođačku karijeru. Naravno da vidim perspektivu u BiH i da ću biti dio njenog daljeg umjetničkog razvojarekla je na kraju razgovora Gabrijela Novaković.

Kopirati
Drag cursor here to close