Yves Montand

Emigrantsko dijete koje je postalo slavni šansonijer, glumac i zavodnik

Yves Montand je sin siromašnih talijanskih emigranata koji su se pred naletom fašizma 1924. nastanili u Marseilleu, gdje je Yves i odrastao. Isprva je radio kao fizički radnik, potom od 1938. kao pjevač u barovima.
Kultura / Glazba | 13. 10. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Yves Montand, francuski pjevač i glumac talijanskoga podrijetla, rođen je na današnji dan prije točno 100 godina.

Pravim imenom Ivo Livi, na svijet je došao 13. listopada 1921. godine u talijanskom mjestu Monsummano Alto.

Montand je sin siromašnih talijanskih emigranata koji su se pred naletom fašizma 1924. nastanili u Marseilleu, gdje je Yves i odrastao. Isprva je radio kao fizički radnik, potom od 1938. kao pjevač u barovima.

Od 1944. djelovao je u Parizu, a već nakon prvih nastupa u kazalištima poput Moulin Rougea postigao i značajnu međunarodnu karijeru.

Montand je, uz Edith Piaf, Juliette Greco, Lea Ferréa i dr., bio jedan od najizrazitijih predstavnika pariškoga svijeta spektakla i popularne svakodnevice 1940-ih i 1950-ih, a istaknuo se posebno kao interpret šansona na tekstove J. Préverta (npr. Mrtvo lišće – Les Feuilles mortes; Barbara), L. Aragona, P. Éluarda i dr.

Montandov topao i dubok glas te interpretativna inteligencija uz rafiniranu ravnotežu elegancije i prirodnosti postali su jednim od simbola francuskoga duha i kulture druge polovice XX. stoljeća.

Video: Yves Montand - Sous Le Ciel De Paris (with lyrics)

Istaknuo se i kao filmski i kazališni glumac, nastupivši u šezdesetak filmova. Na filmu je debitirao 1946. u Vratima noći (Les Portes de la nuit) Marcela Carnéa, a prvi je veći uspjeh postigao u Nadnici za strah (Le Salaire de la peur, 1953) Henri-Georgesa Clouzota.

Karijeru mu obilježavaju likovi gubitnika umornih od života u tradiciji poetskoga realizma, kao i nastupi u djelima struje političkoga filma koji su u skladu s njegovim svojedobnim pripadništvom političkoj ljevici (npr. u trilogiji Costa-Gavrasa – Z, 1968., Priznanje – L’Aveu, 1969., i Opsadno stanje – L’État de siège, 1973).

Ostale važnije uloge: Vještice iz Salema (Les Sorcières de Salem, 1957) Raymonda Rouleaua, Rat je završen (La Guerre est finie, 1966) Alaina Resnaisa, Crveni krug (Le Cercle rouge, 1970) Jean-Pierrea Melvillea, Sve je u redu (Tout va bien, 1972) Jean-Luca Godarda, Cesar i Rosalie (César et Rosalie, 1972) i Veseli drugari (Vincent, François, Paul … et les autres, 1975), oba Claudea Sauteta.

Yves Montand, bio je znan i kao neodoljivi zavodnik svjetskog glasa. Nije ni čudo, onakav glas i pjevanje magnetski su privlačili žene. Simone Signoret bila je jedina žena koju je volio cijelog života, a varao ju je sa ženom koja je tada važila za najljepšu – Marilyn Monroe.

Video: YVES MONTAND - Les Feuilles Mortes

Kada je Simone Signoret otkrila nevjerstvo, odlučila je odigrati ulogu tigrice i izboriti se za svog muža. Ali za Montanda se borila i Marilyn, koja ipak gubi bitku i 1962. skončava svoj život.

Montand se vratio Simone koja se s godinama predaje alkoholu i hrani, postaje sve deblja i distancira se od Yvesa. Njena ljepota iščezava i ona sama kaže Yvesu: “Volim te, ali više nisam zaljubljena u tebe”.

On se, sa druge strane, predaje flertovima i avanturama; broj glumica i uopće žena s kojima je tada bio povećavao se iz dana u dan. Nisu se razveli. Montand ju je i dalje nazivao svojom ženom, hvali je u medijima i opisuje kao “ljubav mog života”.

Simone umire 1985. godine. Montand teško prihvaća njenu smrt i zamišlja da je još uvijek pored njega. Ženi se sa svojom tajnicom koja je 40 godina mlađa od njega i koja mu rađa sina.

Yves Montand umire 9. studenog 1991. godine i sahranjen je pored Simone Signoret.

Video: Marilyn Monroe Yves Montand final scene
Kopirati
Drag cursor here to close