Jozo Malić

Duvnjak ručno izrađuje električne gitare

Jozo je završio srednju školu, a njegovo omiljeno glazbalo je, naravno gitara, koju je odavno želio i sam izraditi.
Kultura / Glazba | 19. 10. 2018. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity.com / Jozo Malić

Jozo Malić (22) je duvanjski mladić i zaljubljenik u glazbu i glazbala koji se već dvije godine posvetio izradi ručnih električnih gitara.

Jozo je završio srednju školu, a njegovo omiljeno glazbalo je, naravno gitara, koju je odavno želio i sam izraditi. Na taj pothvat odlučio se 2016. godine, iako se sama ideja pojavila davne 2008. kada je njegov pokojni stric počeo izrađivati električnu gitaru. Jozo je odlučio nastaviti započeti proces i do sada je izradio svoje dvije gitare, a treća je na putu. Zanimljivo je spomenuti da Jozo nije htio raditi na stričevim gitarama dok nije naučio sam kako izraditi gitaru i tek nakon što je napravio svoju prvu gitaru, doradio je i stričeve, piše Tomislavcity.com.

Miller guitars 

''Dosta vremena gledao sam postupak izrade električne gitare na internetu, shvatio sam kako to sve skupa ide, a imao sam i knjige i kataloge vezane za tu tematiku, pa sam se odlučio na taj korak'', kaže Jozo.

Za one koji poznaju obitelj Malić jasno je da se ovaj mladić imao na koga i ugledati. Ljubav prema glazbi i gitarama naslijedio je baš od stričeva – Panče (koji je u svoje vrijeme svirao i bubnjeve u duvanjskim Citronima) i Millera. Miller guitars je i logo svih Jozinih gitara. Naime, on i otac su nakon smrti strica Panče pronaši natpis Miller guitars na jednoj mašini i Jozo je odlučio da će pod tim logom nastajati sve njegove buduće gitare.

Jozo priča kako gitare izrađuje od javora rebraša, jasena, oraha i slično, ovisno o tome koji model želi napraviti. Uglavnom radi po modelima svjetskih proizvođača gitara, ali u svaku od njih ubaci i nešto svoje.

Zasad samo hobi

Da bi izradio jednu gitaru Jozi treba 4 do 6 mjeseci, jer mu sve ovisi o tome koliko ima spremnih dijelova, a uz to i na poslu provodi 9 sati, pa se ne stigne svom hobiju u potpunosti posvetiti. O procesu izrade kaže:

''Najbitinije je odrediti koji ćeš model gitare i kakve karakteristike želiš, ponekad je potrebno dugo i dok se drvo osuši, potrebno je uraditi i šablone za određeni model po kojem želiš raditi, tu su važne i odgovarajuće mašine za izradu, ja imam tu sreću da mi je otac stolar i pomaže mi gdje god zapnem, veliki mi je oslonac i podrška. U samom procesu izrade najteži dio mi je vrat gitare i zapilavanje pragova, to baš mora biti precizno da bi gitara bila prava''.

Jozo napominje kako se jednoga dana želi i profesionalno baviti izradom gitara i od toga zarađivati, sad zasad to je samo hobi u kojem uživa a u kojem mu dosta pomaže i prijatelj Mika Krajina s kojim razmjenjuje informacije i iskustva.

Kopirati
Drag cursor here to close