Disciplin A Kitschme

Dušan Kojić Koja: Današnje rock grupe ne mogu imati domet koji su prije imali

Kultura / Glazba | 21. 04. 2014. u 10:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je više od 30 godina sastava 'Disciplin A Kitschme', ali poprilično bučni rock bend još je tu i ne planira nikud otići. Dušan Kojić – Koja, basist i frontmen kultnog sastava 'Disciplin A Kitschme', cijenjen je, kako po svom radu, tako i po čeličnim stavovima čija snaga ne jenjava već tri desetljeća. Nakon gostovanja u Mostaru, legendarni Koja koji je pred Mostarce sa svojim bendom stao nakon pet godina, u razgovoru za Bljesak.info, pohvalio je mostarsku publiku za koju kaže da je odlična kao i obično ili obična kao i odlično.

Fanovi su pozdravili kultni rock bend, prisjećajući se starih i pjevajući nove hitove benda, a zlatno doba 'Discipline', još uvijek sjaji istim sjajem. Jer kako Koja kaže dok su tu uvijek je zlatno doba, a planovi za dalje se nižu jedan za drugim.

Ovisnik o moći

''Ovo je malo specifičnija muzika koja se ne bavi jeftinim zabavama, nema solo gitaru i hip hop, mi smo svjesni vremena u kojem smo. Nedavno smo uveli usnu harmoniku i tako ušli u novu fazu grupe. Naš plan za naredne aktivnosti je naravno kao i svake obične rock glupe, samo što smo mi malo neobičnijeg sadržaja'', rekao je Koja, najavljujući novi spot koji će upravo večeras imati svoju premijeru na MTV-ju.

Ovo je spot za novi, drugi singl, u ovoj postavi za pjesmu 'Ovisnik o moći', a već ranije povodom teksta pjesme, članovi grupe su se unaprijed ogradili od mogućeg tumačenja teksta ove pjesme koje će se eventualno vezati za političare. ''Dakle, tekst našeg novog funk hita 'Ovisnik o moći' se ne bavi političarima, niti njihovim ambicijama, on je univerzalan i odnosi se na svakog od nas'', potcrtali su članovi benda.

Osvrćući se na nedavna događanja u Bosni i Hercegovini, te podršku brojnih glazbenika prosvjednicima, Koja ističe kako je važno da glazbenici kritiziraju političku scenu, ali je još važnije na kojem nivou se to radi.

Mnogi manipuliraju prosvjedima

''Dnevnopolitičke komentare imaš u dnevniku, vijestima tako da ako se pojavljuje bend koji o tome priča, po meni je to neinteresantno. Stvari se moraju raditi drugačije, i mora im se prići mnogo konkretnije. Tekstovi ove grupe su svojevremeno korišteni u tim spontanim građanskim događanjima. A ja nisam nikada ništa pisao u vezi toga'', rekao je Koja u razgovoru za Bljesak.info, kratko dodajući da misli kako postoje neki koji mogu manipulirati svim prosvjedima.

Bunt su prije budili rockeri, pa tako i 'Disciplin A Kitschme', koja kako fanovi znaju, istoimenu pjesmu, no čini se da zadnjih godina reperi – hip hoperi pozivaju na bunt, no je li to pravi poziv?

''Mi pričamo o muzici. U današnjem hip hopu ima malo muzike. Hip hop je stvar koja je bila '86. i ona je jedno vrijeme trajala i bila je jako zanimljiva. A devedesetih hip hop se povampirio, što po meni, nije u redu. U Americi su mu namjerno nalijepili etiketu 'explicit lyrics', što su kao eksplicitne poruke gdje se psuje i svašta priča. Ta etiketa je omogućila da postoji i da se prodaje to što je vulgarno. A ono što je zaista pričalo o problemima se lagano ugušilo novom hip hop varijantom koja stvara obične banalne uredne sadržaje'', mišljenja je Koja.

Kao bend koji je nastao u bivšoj državi, te opstao i danas, u usporedbi današnje i nekadašnje scene Koja kaže da današnja scena u regiji izgleda upravo kao i bivša država – bivša.

'Fantastične' posljedice rata

''Muzička, pogotovo rock scena ne može imati značaj kao prije. Zemlja rascijepana na više komada, pa je i ta scena je pocijepana na više dijelova. A grupe koje sada djeluju ne mogu imati domet koji su prije imali'', priča Koja, dodajući da danas postoje neki 'instant' produkti koji se bave, po njegovu mišljenju, površnim političkim trenutcima.

''To je tema njihovog postojanja. Mlađi rock bendovi kod nas su refleksija svega što se događa napolju. Onog što se događa u Engleskoj i Americi. Mi imamo specifičnu situaciju rata koji se dogodio i ostavio fantastične posljedice. A ima bendova i grupa koje nisu u žiži i ne mogu doći u žižu pošto se ne bave jeftinim sadržajima'', rekao je Koja o današnjoj sceni.

Kopirati
Drag cursor here to close