Simfonijski orkestar

Drugi 'Festival mladih talenata' započinje u ponedjeljak u Mostaru

Predstavit će se 20 mladih glazbenika iz glazbenih škola Mostara, Širokoga Brijega, Brotnja, Čapljine, Ljubuškog, Sarajeva i Zagreba: 19 na violini i jedan na violončelu.
Kultura / Glazba | 30. 05. 2019. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simfonijski orkestar Mostar organizira drugi Festival mladih talenata Hercegovine uz gostovanje mladih umjetnika iz Sarajeva i Zagreba, a koji će započeti u ponedjeljak, 3. lipnja, na Trgu ispred Kosače s početkom u 19 sati.

Predstavit će se 20 mladih glazbenika iz glazbenih škola Mostara, Širokoga Brijega, Brotnja, Čapljine, Ljubuškog, Sarajeva i Zagreba: 19 na violini i jedan na violončelu.

Profesorice koje su pripremale djelu za Festival mladih talenata su: Renata Prizmić-Linarić, Ana Pranjković, Irena Vučić, Anica Milićević, Jelena Vidović, Ivana Duvnjak. Diana Bahtić, Sanja Manov i Margareta Karužić, priopćeno je iz Simfonijskog orkestra.

Na repertoaru će se naći djela Christiana Bacha, Vivaldija, Perlmana, Komarowskog, Dancla, Kreislera, Schuberta, Riedinga, Jenkinsona, Grgina, Mollenhauera i drugih.

Festival će otvorit ''Mali violinisti'', orkestar kojeg vodi prof. Renate Prizmić-Linarić.

Sve soliste pratit će Simfonijski orkestar Mostar uz suradnju prof. Silvije Vukojević na klaviru, a pod budnim okom maestra Igora Tatarevića. Moderator događaja je Boris Čerkuč.

U današnjem vremenu Facebooka i Interneta, Googla i Instagrama te djevojčice i dječaci provode veliki dio vremena vježbajući violinu, kraljicu instrumenata. Nekima su uzori Stefan Milenković, nekima njihovi profesori, a neke su velikani poput Vivaldija potaknuli na sviranje violine. Na natjecanjima, domaćim i međunarodnim, nižu se nagrade, na radost mladima, njihovim profesorima, ali i ponosnim roditeljima, koji također odvajaju veliki dio svog slobodnog vremena, kako bi svojoj djeci priuštili dolaske na sate violine, solfeggija i svih onih predmeta i aktivnosti, zastupljenih u glazbenoj školi, navode iz Simfonijskog.

Sva djeca, tvrde, izvrsni su učenici osnovnih škola, jer glazba donosi ne samo radost onome tko se njome bavi, nego i motivira na svladavanje gradiva, usmeno i pismeno izražavanje, sigurnost javnog nastupa i izgradnju osobnog stava.

Posjet koncertu je besplatan, priopćeno je iz mostarskog orkestra.

Kopirati
Drag cursor here to close