Jazz...

Drugi Calamus jazz fest otvorio izvrsni Trio Scharf

Kultura / Glazba | 13. 07. 2012. u 07:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi Calamus jazz fest je započeo sinoć u mostaru izvanrednom svirkom Trio Scharf-a. Oduševljenje i osmjesi na licima posjetitelja koji su omno slušali svaku jazz notu, nisu se mogli sakriti.

Djelić atmosfere s prve noći festivala možete pogledati u galeriji fotografija.

Nakon što je prošle godine Jazz stigao u Mostar na Calamus Jazz festu, organizatori su se potrudili da nadolazeće drugo izdanje ovog festivala nadmaši sva očekivanja. Mostarce očekuju četiri dana jazza. I to onog najboljeg što se može naći.

Ovaj jazz festival će kroz četiri dana programa u Mostar dovesti vrhunske jazz glazbenike, Trio Scharf, Elvisa Stanića i Meri Trošelj, osobu koja je obilježila desetljeća naše glazbene scene - Stjepana Jimmi Stanića ali i senzacionalnu gitaristicu kojom je fasciniran svijet - Kaki King iz SAD-a. 

Festival je otvorio izvrsni Trio Scharf sa mješavinom glazbenog nasljeđa Mitteleurope uz utjecaje klasičnog swinga, bluesa, starogradske, ciganske i filmske glazbe, ali povremeno i elemenata barokne glazbe. Iako se Scharfu tek drugi dan festivala trebao pridružiti Stjepan Jimmi Stanić, legendarnog veterana hrvatske glazbene scene note i obra atmosfera su i sinoć povukle da se pridruži i otpjeva koju pjesmu.

Potom, treći dan na repertoaru je Elvis Stanić group - jazz fusion grupa koja spaja mediteransku melodiju tradicionalne hrvatske muzike s latino ritmovima i suvremenim jazz tendencijama skupa s riječkom kantautoricom i dobitnicom Porina Meri Trošelj.

Calamus Jazz fest zatvara izvanredna gitaristica koja je fascinirala svijet. Kaki King, punim imenom Katherine Elizabeth King - iz Atlante, gitaristica je i kompozitorica koju je Časopis Rolling Stone 2006. prozvao novom Boginjom gitare. Čuveni Dave Grohl za nju je rekao: ''Ima gitarista koji su dobri. Ima gitarista koji su jebeno dobri. I onda tu je Kaki King.'' Poznata je po eksperimentiranju s načinima sviranja gitare, a radila je i na glazbi za kultni film Seana Penna ''Into the wild''.

Kopirati
Drag cursor here to close